Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ezek voltak a legjobb filmek 2018-ban

2018.12.31

A 2018-as év elsősorban a botrányoktól volt hangos, de emellett számos olyan alkotás készült, amelyek kiemelkednek a filmes felhozatalból.  

 

filmfan---harom-oriasplakat.jpg

 

Már csak pár óra választ el minket attól, hogy a 2019-es esztendőbe lépjünk, így nem is lehetne megfelelőbb időpont arra, hogy összegyűjtsük, melyek voltak a legjobb filmek a leköszönőben lévő 2018-as évben. Fontos megjegyezni, hogy a most következő lista teljesen szubjektív, azon filmek kerülhettek be a legjobbak közé, amelyek Magyarországon a 2018-as esztendőben mutatkoztak be. Így olyan filmeket is találhattok a listán, amelyeket már 2017-ben elkészítettek, viszont a hazai nagyközönség csak az idei esztendőben találkozhatott velük a mozik kínálatában.

 

Láthatás

A Xavier Legrand rendezésében készült francia dráma egy aktuális témát dolgoz fel, mégpedig az elvált szülők gyermekük láthatásáért folytatott küzdelmét. Az anya próbálja meggyőzni a bírót, hogy vonja meg elvált férjétől a láthatási engedélyt, ám ez nem történik meg. A filmben végig a néző fejében jár a kérdés, hogy az anya miért akarja ennyire a férfit eltávolítani gyermekük közeléből. Vajon csak színjáték vagy valóban van mitől tartania? A nézőhöz közeli, realisztikus megvalósítás miatt megrázó élményben lehet részünk. A Láthatás premierjekor nem részesült különösebb fogadtatásban sem kritikusi, sem nézői oldalon, pedig valóban az év egyik legjobb és legfontosabb alkotása lett.

 

filmfan---lathatas.jpg

 

Ruben Brandt, a gyűjtő

A Mirolad Kristic rendezésében készült egészestés rajzfilm a magyar animáció fénykorába varázsolja vissza a nézőt. A történet Ruben Brandtról, egy művészetterapeutáról szól, aki rádöbben arra, hogy ő maga is kezelésre szorul, ugyanis álmaiban rendszeresen híres festmények szereplői támadnak rá. Ezt megelégelvén betegeiből egy csapatot toboroz, melynek segítségével ellopja az álmában megjelenő híres festményeket a világ múzeumaiból, ám ezzel magára haragítja az igazságszolgáltatást is. A Ruben Brandt, a gyűjtő egy rendkívül ötletes és intelligens film, amely a másfél órás játékidő alatt végig művészeti, elsősorban fesztészetbeli utalásokkal bombázza a nézőt, de maga az alkotás képkockái is olyanok, mintha megannyi festményt néznénk. Az animáció szemkápráztató, a történet szintén fantasztikus és az egész alkotás remekül szimbolizálja az „önfelfedezés” metódusát, így a megtekintése után még jó ideig velünk is marad.

 

filmfan---ruben-brandt-a-gyujto.jpg

 

A bűnös

A bűnös című dán thriller egy Asger Holm (Jacob Cedergren) nevű segélyhívós diszpécserről szól, akinek egy olyan nő telefonál, akit minden jel szerint elraboltak. A segélyhívások során egyre több információ lát napvilágot, amelyek alapján egy, az elképzelteknél sokkal komolyabb bűntett körvonalazódik. A hajsza megkezdődik, de az idő nem a rendőrök kezére játszik. A film érdekessége, hogy a játékidő alatt végig a főszereplőt követjük nyomon úgy, hogy nem hagyja el a diszpécser központot. Így nem látjuk, hogy mi történik kint a terepen, ennek ellenére a film berántja a nézőt és nem is engedi el egészen a stáblistáig. A feszültség végig tapintható és a főszereplő, Jacob Cedergren remek alakításának köszönhetően még jobban átélhető. A bűnös története érdekes, felkavaró, de egy remek mozis élmény.

 

filmfan---a-bunos.jpg

 

Utoya, július 22.

A 2011-es norvégiai terrortámadást feldolgozó játékfilm megrázó és felkavaró, amely még nem látott közelségből mutatja be a szörnyű eseményeket. 2011-ben egy szélsőjobboldali merénylő előbb 8 embert megölve bombát robbantott Oslo belvárosában, majd az Utoya nevű szigeten táborozó fiatalokra támadt, ahol 69 – többségében 20 év alatti – áldozatot szedett. Az Utoya, július 22. című filmben egy táborozót követhetünk nyomon, akin keresztül átélhetjük az eseményeket. A főszereplőt végig követő operatőri munkának, illetve a vágás nélküli megvalósításnak köszönhetően horrorisztikus élményben lehet részünk, ahol megtapasztalhatjuk azt a félelmet, értetlenséget és bizonytalanságot, amelyet a táborlakók érezhettek az eldördülő fegyverlövéseket hallva.

 

filmfan---utoya.jpg

 

Fekete Párduc

A képregényfilmek között is akadtak kiemelkedő alkotások, ilyen például a Fekete Párduc. A Marvel hős szólófilmje izgalmas és látványos, de ami a legfontosabb, olyan film, amely nemcsak a Marvel Filmes Univerzumán belül, de önmagában is megállja a helyét. A Fekete Párduc az érdekes és jól megírt karakterek mellett egy „mini univerzumot” épít fel a Marvel berkein belül. Ez a film többről szól, mélyebb üzenetet közvetít a néző felé, mint egy átlagos szuperhősfilm, így megérdemeli a helyét ezen a listán.

 

filmfan---black-panther.jpg

 

Három óriásplakát Ebbing határában

Martin McDonagh az Erőszakik után ismételten maradandót alkotott, a Három óriásplakát Ebbing határában egy remekül megírt dráma, amelyet Frances McDormand alakítása tesz még inkább felejthetetlenné. A film egy Ebbing nevű Egyesült Államokbeli kisvárosban játszódik, ahol a lánya elvesztése után az igazságszolgáltatásból kiábrándult nő „hadjáratot” indít a helyi rendőrfőkapitánnyal szemben, miután azok semmilyen eredményt nem értek még el a nyomozás során. Frances McDormand alakítása zseniális és megrendítő, nem csoda hogy a színésznő egy Oscar-díjat is bezsebelt a szerepért.

   

filmfan---harom-oriasplakat.jpg

 

Lady Bird

A Lady Bird egy átlagos lány hétköznapi felnövés történetét meséli el és pont ebben rejlik a film pozitívuma. Annyira bájos alkotás és annyira mélyen szól a kamasz lét problémáiról, hogy kortól függetlenül rendkívül egyszerű a filmmel való azonosulás. Hollywoodi sallangoktól mentes, szerethető alkotás, amelynek méltán van helye az év legjobbjai között.

 

filmfan---lady-bird.jpg