Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Oscar 2016 - Esélylatolgatás

2016.02.28

Már csak pár óra és kiderül, hogy mely filmek és alkotóik nyerik el az idei arany szobrokat, így hát nézzük meg, hogy mi kinek adnánk oda a díjakat a főbb kategóriákban.  

 

filmfan---oscar.jpg

 

Legjobb film:

Spotlight – Egy nyomozás részletei

A nagy dobás

A visszatérő

Mad Max

A Mentőexpedíció

Kémek hídja

Brooklyn

A Szoba

 

A 2016-os Oscarról mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy kiszámíthatóak a kategóriák győztesei. Ez leginkább a legjobb film kategóriára igaz, ahol, habár megvannak a legfőbb esélyesek, szinte lehetetlen megjósolni, hogy ki is lesz végül a győztes. Az biztos, hogy A visszatérő nagyon nagy esélyekkel indul. Nekem nagyon tetszett Innárritu új filmje, azonban a történet nem volt egyáltalán kiemelkedő. A megvalósítás, valamint vizuális elemek tekintetében tényleg maradandó, azonban én személyesen nem ennek az alkotásnak adnám a díjat. Sokkal boldogabb lennék, ha a Spotlight vinné el az arany szobrot. Egyrészt a Spotlight tényleg zseniális film, és valljuk be, történet szempontjából sokkal nagyobb volumenű, mint a Visszatérő. A Spotlight olyan témát mutat be, amely nagyon megrázó és így kevés feldolgozást kap, ám ezt úgy teszi meg, hogy a néző teljesen a hatása alá kerül. Úgyhogy én személy szerint mindenképp Tom McCarthy filmjét díjaznám. Itt van még azonban a Nagy dobás, amelyet sokan a másik nagy esélyesként tartanak számon, de én nagyobb esélyt látok arra, hogy végül a Spotlight lesz a befutó. Azonban könnyen történhet meglepetés is. Azon sem lepődnék meg, ha A szoba vinné el a díjat, hiszen ez a film is óriási érzelmi hatással van az emberre. A többi film közül a Mentőexpedíciót, a Mad Maxet és a Kémek hídját nagyon kedveltem, ám nem látok sok esélyt arra, hogy valamelyik elvigye a végső díjat. A Brooklyn pedig szintén nem számít nagy esélyesnek.  

 

filmfan---spotlight.jpg

 

Legjobb férfi főszereplő: 

Bryan Cranston (Trumbo)

Matt Damon (Mentőexpedíció)

Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

Michael Fassbender (Steve Jobs)

Eddie Redmayne (A dán lány)

 

Ez a kategória sem lejátszott még, annak ellenére, hogy a legtöbben Leonardo DiCaprionak adnák a díjat. Azzal egyetértek, hogy nagyon jó alakítást nyújt, de igazából DiCaprio a forgatáson tényleg szenvedett, úgyhogy valamilyen szinten a valóságot látjuk a játékán visszatükröződni. Azonban én nem hiszem, hogy ha most megkapná ezt a díjat, akkor azt tényleg ezért az alakításáért kapná. Sokkal inkább egy életműdíjról lenne szó. És valljuk be, igazándiból maga Hugh Glass szerepe sem nagyon illik Leonardohoz, hiszen Hugh Glass valójában egy nagyon férfias ember volt, és DiCaprionak nem ezek a szerepek állnak jól. Úgyhogy meglepődnék, ha nem ő nyerné az Oscart, de én semmiképp sem lennék csalódott, ha végül veszítene, sőt kifejezetten örülnék. Biztosan megfogja kapni az Oscart a jövőben, valószínűleg sokkal inkább megérdemelten. Én inkább Michael Fassbendernek adnám a díjat Steve Jobs szerepéért. Szerintem Fassbender zseniális alakítást nyújtott, számomra nem is kérdéses, hogy neki kéne nyernie. Steve Jobsot eljátszani nem kis feladat, hiszen egy elég fura emberről beszélünk, aki családi téren csődtömegnek bizonyult, ennek ellenére előadásaival mégis meghatározta a számítástechnikai piacot. Nagyon nehéz szerep, Fassbender mégis megoldotta, úgyhogy remélhetőleg ő lesz a befutó. Azonban szerintem Matt Damon is simán okozhat egy kis meglepetést, hiszen azért őt sem véletlenül választották be ebbe a kategóriába.

 

filmfan---leonardo-dicaprio.jpg

 

Legjobb női főszereplő

Cate Blanchett (Carol)

Brie Larson (A szoba)

Jennifer Lawrence (Joy)

Charlotte Rampling (45 év)

Saorirse Ronan (Brookyln)

 

Ennek a csoportnak a legnagyobb esélyese egyértelműen Brie Larson A szobában nyújtott teljesítményéért. Szerintem teljesen megérdemelné a díjat. Azonban nem lepődnék meg, ha végül Jennifer Lawrence lenne a befutó, de amire még talán a legnagyobb esély van, az az, hogy Saorise Ronan lesz Brie Larson legnagyobb riválisa. Sajnos a 45 év című filmet nem láttam, de sokan leginkább Charlotte Ramplingnak adnák oda a díjat.

 

filmfan---brie-larson.jpeg

 

Legjobb férfi mellékszereplő:

Christian Bale (A nagy dobás)

Tom Hardy (A visszatérő)

Mark Ruffalo (Spotlight)

Mark Rylance (Kémek hídja)

Sylvester Stallone (Creed)

 

A legjobb férfi mellékszereplő kategória legnagyobb esélyese Sylvester Stallone a Creedben nyújtott teljesítményéért. Valószínűleg ő fogja elvinni az arany szobrot, és nem is méltatlanul, de én annak is örülnék, ha esetleg Tom Hardy lenne a befutó. Az biztos, hogy A visszatérő egyik legnagyobb pozitívuma maga Tom Hardy alakítása. Szerintem ő mindenképp megérdemelné a díjat, de azért ne feledkezzünk meg Mark Ruffaloról sem, aki a Spotlightban a legkiemelkedőbb alakítást nyújtotta. Christian Bale is odatette magát A nagy dobásban, de Mark Rylance is szép teljesítményt nyújtott. Leginkább Tom Hardynak és Mark Ruffalonak szurkolok, de igazából szerintem itt bárki is lesz a győztes, az megérdemli a díjat.

 

filmfan---stallone.jpg

 

Legjobb női mellékszereplő:

Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas)

Rooney Mara (Carol)

Rachel McAdams (Spotlight)

Alicia Vikander (A dán lány)

Kate Winslet (Steve Jobs)

 

Ennek a kategóriának a legnagyobb esélyes Rooney Mara a Carolból, ám én a díjat sokkal inkább Jennifer Jason Leighnek adnám, aki egy üde színfolt volt az Aljas nyolcasban. De érdemes beszélni Kate Winsletről is, aki habár nem nagy esélyese a díjnak, ennek ellenére én még neki is szívesen odaadnám a szobrocskát, hiszen a Steve Jobsban nagyon szimpatikus alakítást nyújtott. De érdemes beszélni Alicia Vikanderről is, aki az utóbbi időben robbant be a köztudatba, egyre komolyabb filmekben kap szerepet, érdemes lesz rá odafigyelni a jövőben, még ha nem is ő a legkomolyabb esélyese ennek a csoportnak. Rachel McAdams is remek alakítást nyújtott a Spotlightban, ám nem olyan kiemelkedőt, hogy Oscart kapjon érte.

 

filmfan---hateful-eight.jpg

 

Legjobb rendező:

Adam McKay (A nagy dobás)

George Miller (Mad Max)

Alejandro González Inárritu (A visszatérő)

Lenny Abrahamson (A szoba)

Tom McCarthy (Spotlight)

 

Ez egy nagyon komoly csoport, ahol tényleg nehéz megjósolni az eredményt, ám talán a legnagyobb esélyes az Inárritu, aki már tavaly elnyerte az Oscar-díjat a Birdmannel és valószínűleg idén szintén ő lesz a befutó A visszatérővel. A másik legkomolyabb esélyes az Tom McCarthy a Spotlighttal, valószínűleg kettőjük közt dől majd el a díj sorsa.

 

filmfan---leonardo-dicaprio-2.jpg

 

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kémek hídja

Ex Machina

Agymanók

Spotlight

Straight Outta Compton

 

Ebben a kategóriában komoly esélyesnek számít a Spotlight, valamint az Agymanók. Mindkét filmet nagyon szeretem, de a Straight Outta Compton is kifejezetten jól sikerült, úgyhogy inkább nem voksolnék semmire, majd kiderül, hogy az Oscar-bizottság hogy vélekedik erről a kérdésről.

 

filmfan---straight-outta-compton.jpg

 

Legjobb adaptált forgatókönyv:  

A nagy dobás

A szoba

Brooklyn

Carol

Mentőexpedíció

 

Mentőexpedíció. Legalább is én nagyon örülnék neki, ha ez a film nyerné meg ezt a kategóriát, hiszen a film teljesen hű a regény változatához. Sajnos nem a Mentőexpedíció a legnagyobb esélyes, hanem A nagy dobás, de sokak szerint A marsi mindenképp komoly ellenfél lesz.

 

filmfan---martian.jpg

 

Legjobb animációs film:

Anomalisa

Boy

Agymanók

Shaun

When Marnie Was There

 

Amelyik filmnek én szurkolok, és amelyik nyerni is fog az az Agymanók. Az Agymanók egy remek film, komoly mondanivalóval, mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg.

 

filmfan---agymanok.jpg

 

Legjobb idegen nyelvű film:

A kígyó ölelése (Kolumbia)

A sivatagon át (Jordánia)

Krigen/ A War (Dánia)

Mustang (Franciaország)

Saul fia (Magyarország)

 

És eljutottunk a hozzánk talán legközelebb álló kategóriához, hiszen 1982 után ismét nyerhet magyar film Oscart a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Nemes Jeles László már így is elnyerte a világ filmes díjainak nagy részét, ám az Oscar lenne az egésznek a megkoronázása. De fontos azért megjegyezni, hogy még nem adták át a díjat a magyar rendezőnek, úgyhogy ne éljük még annyira bele magunkat. Az tény, hogy a Saul fia a legesélyesebb a díjra, de még azért itt van a Mustang, ami szintén komoly induló. De az biztos, hogy ha nyer, ha nem, magyarként büszkének kell lennünk a Saul fiára, hogy idáig eljutott. 

 

filmfan---saul-fia.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.