Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Oscar 2016: Magyar siker, tarolt a Mad Max

2016.02.29

Az idei Oscar-gála rengeteg meglepetést hozott, de nekünk magyaroknak külön öröm, hogy ismét hazai siker született.  

 

filmfan---oscar-3.jpg

 

Megrendezésre került a 88. Oscar-gála február 29-én hajnalban, a Dolby színházban, Los Angelesben. Akik élőben követték a díjátadót, azok egy remek élménnyel gazdagodtak, hiszen részesei lehettek annak az örömnek, amikor hazánk egyik filmje 34 év után ismét Oscart nyert. Mindemellett egy kifejezetten izgalmas, kiszámíthatatlan díjátadót láthattak, tele meglepetésekkel. Tarolt a Mad Max a vizuális és az audiovizuális kategóriákban, A visszatérő 3, a Spotlight 2 díjat nyert. És végre Leonardo DiCaprio és Ennio Morricone is megkapta, amit már oly régóta megérdemeltek.    

 

Már régóta téma, hogy több színes bőrű színész és színésznő bojkottálja tiltakozásképp az Oscart, mivel szerintük, túlságosan fehér a díjátadó, kevés feketét díjaznak. Így várható volt, hogy az egész esemény ki lesz élezve erre a dologra. A műsorvezető, Chris Rock szájából számos „beszólást” hallhattunk, valamint számos bejátszást nézhettünk meg. Például Chris Rock színes bőrű embereket kérdezett arról, hogy mi a véleményük a kialakult helyzetről, valamint megtudhattuk, hogy a fekete történelem egyik legnagyobb alakja nem más, mint Jack Black. Megnézhettük, hogy milyenek lettek volna az Oscar-esélyes filmek, ha feketék játszották volna a főszerepet. A kissé gyengébbek mellett, kifejezetten vicces jelenetek is akadtak. Tagadhatatlan, hogy Chris Rock remek hangulatot teremtett, elég, hacsak azt említem, amikor kislánya cserkész süteményeit ajánlotta a hollywoodi sztárok figyelmébe és felszólított több híres személyt is, mint például Leonardo DiCapriot, hogy vásároljon egy süteményt, ha már úgyis 30 millió dollárt keresett.

 

filmfan---oscar-2.jpg

 

Az Oscar első kiosztott díját a Spotlight nyerte el, méghozzá a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Igazából ez nem volt nagy meglepetés, valószínű volt, hogy a Spotlight és az Agymanók között dől majd el az arany szobor sorsa. Az előbbi nyert, így hát Tom McCarthy és Josh Singer gazdagabb lett egy Oscar-díjjal, teljesen megérdemelten. A második díjazott A nagy dobás című film lett, amelyik a legjobb adaptált forgatókönyv díját nyerte el. A kategóriának egyértelműen a The Big Short volt a legnagyobb esélyese, úgyhogy nem gondolom, hogy ez bárkinek meglepetés volna, ám én azért reméltem, hogy a Mentőexpedíció hozza majd el a díjat.

 

filmfan---mad-max.jpg

 

Arra mindenki számított, hogy a Mad Max valószínűleg a vizuális és audiovizuális kategóriákban fog majd kiemelkedni, de azt valószínűleg senki sem gondolta, hogy ilyen nagyot fog tarolni a film. Hiszen a Mad Max a 10 jelöléséből 6 Oscart nyert, így elhozta a legjobb jelmez, a legjobb díszlet, a legjobb smink, a legjobb vágás, a legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverésnek járó díjat. Meglepetés azonban, hogy a vizuális effektek kategóriát az Ex Machina című kisebb költségvetésű sci-fi nyerte, amely olyan filmeket utasított ezzel maga mögé, mint a Star Wars: Az ébredő erő, a Mad Max, A visszatérő és a Mentőexpedíció. A díjat az egyik legnagyobb CGI színész, Andy Serkis adta át a film vizuális effektekért felelős stábtagjának.

 

filmfan---alicia-vikander.jpg

 

Ám a többi kategóriában is meglepetés történt, hiszen a legjobb női mellékszereplő díját nem Rooney Mara nyerte, akire a legtöbben számítottak, hanem Alicia Vikander, A dán lányban nyújtott alakításáért. Így a 27 éves színésznő élete első Oscar-díját nyerhette el. Az nagyon látszik, hogy a film rendezője, Tom Hooper remekül összefogja a színészeket, hiszen az ő filmjeiből rendszerint jelölnek színészeket Oscar-díjra. De a férfi mellékszereplő kategóriában is olyan színész lett a befutó, akire előzetesen senki sem számított. Ezt a díjat a legtöbben már előre odaadták Sylvester Stallonenak, éppen ezért meglepő, hogy végül Mark Rylance nyerte el, a Kémek hídjában nyújtott teljesítményéért. Egyébként Rylance az orosz ügynököt alakította a filmben, és kétség sem fér hozzá, hogy tényleg zseniális alakítást nyújtott.

 

filmfan---lubezki.jpg

 

A legjobb fényképezés kategóriában azonban semmilyen meglepetés nem történt, hiszen a Gravitáció és a Birdman után, Emmanuel Lubezki idén is elnyerte az arany szobrot, ezúttal A visszatérőért. Lubezki tényleg zseniális munkát végzett, úgyhogy kétség sem fér hozzá, hogy megérdemelten vehette át a díjat. A legjobb rövid animációs film kategóriát a The Bear Story című alkotás nyerte és a minyonok adták át a rendezőnek a díjat. A legjobb animációs film az Agymanók lett, úgyhogy a Pixar egy újabb Oscarral gazdagodott. Az, hogy az Agymanók nyert valószínűleg senkinek nem meglepetés.

A legjobb rövid dokumentumfilm kategóriát az A Girl in the River című alkotás kapta, amely a Pakisztánban történő női, vallási gyilkosságok egyik túlélőjéről szól. A legjobb dokumentumfilm díját az Amy című film nyerte el, amely a 2011-ben elhunyt brit énekesről, Amy Winehouseról szól. A legjobb élőszereplős rövidfilm a Stutterer lett.

 

filmfan---nemes-jeles-laszlo.jpg

 

Majd elérkeztünk a számunkra legfontosabb kategóriához, a legjobb idegen nyelvű film díjhoz. A Saul fia volt a legnagyobb esélyes, de azért senki sem merte biztosan állítani, hogy a magyar film lesz a befutó. De elhangzott a Son of Saul cím és egy hihetetlenül boldog magyar rendező elindult, hogy Sofia Vergarától átvegye hazánk legújabb Oscar-díját. Nemes Jeles László egy frappáns beszédet mondott, majd az arany szoborral a kezében és mosollyal az arcán távozott a színpadról. Teljes szívünkből gratulálunk a Saul fia egész stábjának. Egy egész ország büszke rátok!

 

filmfan---ennio-morricone.jpg

 

A legjobb betétdal a Writing’s on the wall lett a Spectre-ből. A dalt Jimmy Napes és Sam Smith szerezte. A legmeghatóbb pillanata az Oscar-gálának kétségkívül az volt, amikor a legjobb filmzene díj elnyerése után Ennio Morricone könnyekkel küszködve mondta el a beszédét. Morricone az Aljas nyolcas zenéjéért kapta meg azt a díjat, amit már régóta megérdemelt.

 

filmfan---inarritu.jpg

 

A legjobb rendező díját végül Alejandro González Inárritu nyerte el A visszatérőért, ugye ő tavaly szintén átvehette az arany szobrot, akkor a Birdmanért. Lehetne vitatkozni, hogy tényleg ő érdemelte e meg legjobban, de biztos, hogy A visszatérőben nagyon komoly munkája van, úgyhogy gratulálunk. A legjobb női főszereplő kategóriát, az előzetes várakozások szerint, Brie Larson nyerte el, A szobában nyújtott teljesítményéért, teljesen megérdemelten. A legjobb férfi főszereplő díját Leonardo DiCaprio kapta, A visszatérőért. Igen, kimondhatjuk, hogy annyi idő után DiCaprio is megkapta a megérdemelt arany szobrot. Az más kérdés, hogy nem feltétlenül ez volt élete alakítása, ám ennek ellenére szerintem most már tényleg kijárt neki. Beszédében DiCaprio a világ globális problémáira hívta fel a figyelmet, tisztelendő módon.  

 

filmfan---leonardo-dicaprio.jpg

 

És végül jött a legjobb film kategória, amiben nagyon komoly filmek versengtek, de a nyertes a Spotlight: Egy nyomozás részletei lett, amelynek én hihetetlenül örülök, hiszen ez a film tényleg zseniális, mindenkinek látnia kéne legalább egyszer. Nem hatásvadász, mégis olyan szinten beszippantja az embert, amire csak nagyon kevés hollywoodi produkció képes. Úgyhogy gratulálunk Tom McCarthynak és az egész stábjának, akik a legjobb forgatókönyv díj mellett, így a legjobb film díjat is elnyerték. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.