Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Oscar 2017: Győzött a Holdfény, újabb magyar siker

2017.02.27

A 89. Oscar-gála számos meglepetést és poént tartogatott és egy újabb óriási hazai filmes elismerést.  

 

filmfan---oscar.jpg

 

Megrendezésre került a 2017-es Oscar, amely óriási izgalmakat és számos maradandó pillanatot tartogatott a filmek szerelmeseinek. Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje díjazott lett, ezzel elnyerve hazánk első aranyszobrát a kategóriában. A Kaliforniai álom 6 díjat hozott el, köztük a legjobb rendezőnek járót. A Holdfény 3, A régi város pedig 2 aranyszoborban részesült. Egy óriási baki után kiderült, hogy az év legjobb filmje az Akadémia szerint a Holdfény lett.

 

Az est műsorvezetője Jimmy Kimmel volt, aki ismert „haragos” viszonyáról Matt Damon-nal, így sejthető volt, hogy a színész nem ússza meg pár beszólás nélkül. Ez így is történt, a showman az este folyamán többször is ugratta, sőt egyszer még meg is próbálta szabotálni Matt Damon-t, egy díj kiosztásától. Kimmel Trumppal is viccelődött, még egy tweetet is írt neki, mert furcsának találta, hogy az elnök semmit sem posztolt a díjkiosztó ideje alatt. Egy poén keretén belül civil embereket invitált meg az Oscar helyszínére, akik állítólag nem tudtak arról, hogy ide hozzák őket.

 

filmfan---moonlight.jpg

 

A Holdfény nyerte a legjobb filmnek járó díjat, azonban óriási baki után, hiszen Warren Beatty először a Kaliforniai álom készítőit szólította a színpadra, mert rossz borítékot nyitott ki. Az elég kínos jelenet után Beatty mentegetőzni kényszerült, de ez az eredményen nem változat: a Holdfényt ítélték 2016 legjobb alkotásának. Habár Kaliforniai álomnak nem sikerült mind a 14 jelölését díjra váltania és ezáltal rekordot döntenie, mégis számos kategóriában elhozták az aranyszobrot. A papírforma alapján, a film ifjú rendezője, Damien Chazelle kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, teljesen megérdemelten. Hiába voltak nagyon erős ellenfelei ebben a kategóriában, Chazelle mégis kiemelkedett filmjének stílusával és látásmódjával. Linus Sandgren a legjobb fényképezés, Justin Hurwitz pedig a legjobb filmzene díjáért örülhetett. De a film még a legjobb látványterv és betétdal kategóriájában is győzedelmeskedett. A legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat Kenneth Lonergan vehette át A régi város szkriptjéért, teljesen megérdemelten, míg az adaptált forgatókönyv díjának a Holdfény írópárosa, Barry Jenkins és Tarrell Alvin McCraney örülhetett.

 

filmfan---a-regi-varos-3.jpg

 

Casey Affleck az előzetes várakozások szerint elhozta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat A régi városban nyújtott alakításáért. Affleck tényleg fantasztikus teljesítményt nyújtott, mondhatni élete alakítását. A Kaliforniai álom színésznője, Emma Stone lett a legjobb női főszereplő kategória díjazottja. Alakítása tényleg kiemelkedő, így teljességgel megérdemelte élete első aranyszobrát. A legjobb férfi mellékszereplő díját papírforma alapján Mahershala Ali nyerte, a Holdfényben nyújtott alakításáért. A színész élete első jelölését rögtön Oscarra is váltotta. A legjobb női mellékszereplő kategóriában sem született túlságosan meglepő eredmény, ugyanis a legnagyobb esélyesnek tartott Viola Davis nyerte el, aki egy gyönyörű és megható beszédben köszönte meg a díjat. A színésznőnek ez már a harmadik jelölése volt, ám most először a Fences-ben nyújtott teljesítményét váltotta díjra.

 

filmfan---deak-kristof.jpg

 

Az este legnagyobb öröme azonban az, hogy hazánk alkotása, a Mindenki elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Deák Kristóf Salma Hayek-től vehette át az aranyszobrot, amely ebben a kategóriában Magyarország első díja. Így a Saul fia tavalyi sikere után, idén is magyar siker született, tehát hazánk duplázott a díjak tekintetében. A legjobb rövid dokumentumfilm a The White Helmets lett, amely a szíriai fronton dolgozó egészségügyi munkásokkal foglalkozik.  

 

filmfan---kaliforniai-alom-2.jpg

 

A legjobb idegen nyelvű film kategóriáját óriási meglepetésre, Az ügyfél című iráni alkotás nyerte. A film rendezője, Asghar Farhadi tiltakozásul Donald Trump korábbi törvényére - amely néhány ország állampolgárainak megtiltotta a beutazást az Egyesült Államok területére – nem jelent meg a helyszínen, így nem is tudta a helyszínen átvenni a második Oscarját. A legjobb animációs film az előzetes számítások szerint a Zootropolis – Állati nagy balhé lett, míg az animációs rövidfilm kategóriában, a Piper tudott győzni. A legjobb dokumentumfilmnek járó díjat stílszerűen a megtörtént eseményeken alapuló film, A számolás joga főszereplői: Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe adták át. Ráadásul a színpadon egyszer csak megjelent a filmben Henson által megformált tudóshölgy is. A díját O.J.: Made in America című filmje nyerte.

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona-2.jpeg

 

A legjobb jelmez kategóriában végül nem az előzetesen a legnagyobb esélyesnek titulált Jackie, hanem a Legendás állatok és megfigyelésük nyert. A legjobb smink és fodrász díját pedig a Suicide Squad – Öngyilkos osztag nyerte, így a DC sem távozott üres kézzel. A legjobb hangvágás díját az Érkezés, a legjobb hangkeverését pedig A fegyvertelen katona alkotói vihették haza. Mel Gibson alkotása elnyerte még az előzetesen a Kaliforniai álomnak kikiáltott legjobb vágásért járó díjat is. A vizuális effektusok aranszobráért A dzsungel könyve győzedelmeskedett.  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.