Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„A véleménynek is van minősége" - Interjú Szirmai Gergellyel

2016.08.05

Alkalmam nyílt beszélgetni az egyik legnépszerűbb hazai filmes youtuberrel, Szirmai Gergellyel.

 

filmfan---szirmai-gergely.jpg

 

Szirmai Gergely a Hollywood News Agency nevű, filmes csatorna üzemeltetője, aki már több mint háromszázezer feliratkozóval büszkélkedhet. A műsor keretein belül hétről hétre foglalkozik a legújabb filmekkel, illetve társadalmi kérdésekkel. 

 

 

Hétről hétre készítesz filmes videókat a nézőközönségednek, de mégis melyik az a művészeti ág, amelyik a legközelebb áll hozzád a „film” után?

 

A számítógépes játék. Abban látom a legnagyobb perspektívát. Vannak olyan dolgok, amelyeket kevésbé tudok értékelni, például a szőttesekben soha nem láttam semmi megragadót. De úgy gondolom, hogy talán a játék illetve mindenekfelett a zene, de az már szinte egy külön kategória.

 

Rengeteg fiatal is követi a videóidat, felelősnek érzed-e magad a filmekről való véleményük formálásában, kialakításában?

 

Én a legrosszabb pillanataimban is sokkal felelősségteljesebb munkát végzek, mint sokan mások az interneten. Tehát ilyen szempontból nem kell aggódni, hogy én rosszba viszek bárkit is. Abban érzek felelősséget, hogy a saját véleményemet kommunikáljam, őszintén, egyenesen és magabiztosan, hiszen úgy érzem, hogy jelenleg ez az, amiben rossz az internet népe. A filmek szempontjából mindenki mást gondol, sőt az emberek nagyon szeretnek nem egyetérteni a másikkal, úgyhogy nem aggódom, hogy manipulálnám őket bármelyik irányba.

 

szirmai_2.jpg

 

 

Tehát a saját vélemény kialakítására való ösztönzést akár vehetjük a műsor üzenetének is?

 

Igen, a műsor mondanivalója általában az, hogy legyen véleményed és önbizalommal képviseld. Ezt az emberek úgy gondolják, hogy magától értetődő dolog, de a véleménynek is van minősége. Aki körül tudja írni, hogy mi a problémája, azt én sokkal többre tartom, mint aki azt mondja, hogy „szar” vagy „ez tök jó Azt gondolom, hogy a „legyen véleményed” mögött az van, hogy ne impulzusok alapján dönts meg gondolj valamit ebben a világban, hanem vizsgáld meg, hogy mit miért érzel. Legyen szó bármilyen társadalmi vagy politikai kérdésről vagy akár művészetről. Az, hogy nekem ez tetszett, önmagában semmit nem jelent, de ha el tudod mondani, hogy miért meg hogyan, az már izgalmas.

 

Már gyerekkorodban is megvolt benned az ambíció a filmkészítés iránt?     

 

Nem. Gimnáziumban jött, amikor is gördeszkás videókat vágtunk össze, onnan jött a filmgyártás. Esztétikai érzékem nem nagyon volt. Művészcsaládban nevelkedtem, rengeteg múzeumba jártunk, művészettörténész az anyukám. Specifikusan a filmek irányába túlzott érdeklődést nem mutattam. Szerettem a filmeket, de nem voltak annyira érdekesek számomra. Igazából az egész, a filmek iránti szeretet a túloldalról, a gyártásból indult el.

 

Van esetleg kedvenc deszkás filmed?

 

A Lords of Dogtown meghatározó volt az életemben. Nagyon jó film. Egyedi olyan szempontból, hogy fogyaszthatóan beszél a gördeszkázás történelméről és kulturális relevanciájáról olyan embereknek is, akik esetleg nincsenek benne ebben a világban. Nem hiába ismeri azt mindenki. Vannak még azért nagyon érdekes filmek, amiket érdemes megnézni, de számomra ez a legfontosabb. 

 

Olvasd el az előző interjúnkat is, Nemes Jeles Lászlóval!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.