Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Interjú Árpa Attilával, az Argo 2 rendezőjével

2015.05.06

Alkalmam nyílt beszélgetni Árpa Attila rendezővel, akit a legújabb filmjéről, az Argo 2-ről kérdeztem.

 

filmfan---arpa-attila.jpg

 

Az Argo 2, április 30-án került a mozikba, és elmondhatjuk róla, hogy egy nagyon szórakoztató film, tele poénokkal és akcióval. Kritikát itt olvashatsz. Ennek a filmnek a rendezője Árpa Attila, akiről szerintem nem kell sok dolgot mondani, hiszen azonnal beugrik, hogy ki is ő. Már egy csomó filmben szerepelt színészként, például a Die Hard 5-ben, emellett rendezőként is dolgozik.   

 

filmfan---argo-2-2.jpg

 

Az Argo 2 eredetileg 2014. április 2-án került volna mozikba. Mi az oka a több mint egy éves csúszásnak?

Ennek sajnos több oka volt. Az egyik az, hogy az utómunkát alábecsültük, sokkal tovább tartott a computer effektek elkészítése. Tehát a magyar piac, a magyar szakemberek nem voltak teljesen felkészülve erre. Sajnos egy-két céggel be is fürödtünk az elején, míg végül a profikhoz jutottunk. A másik probléma az, hogy volt egy jogi gond is, ugyanis egy Szent koronával kapcsolatos törvénymódosítási javaslatot adtak be, egy párt egyébként, és a jogi állásfoglalást meg kellett várnunk.

 

Mi a véleménye, jelen pillanatban anyagi tekintetben megéri Magyarországon egy nagyobb költségvetésű filmet forgatni?

Az a szomorú tény, hogy Magyarországon soha nem éri meg. Tehát ha nem lenne a Filmalap és a nem visszatérítendő támogatás, akkor csak ilyen 30-40 millióból készült filmeket lehetne készíteni, hogy egyáltalán nyereséges legyen. Úgyhogy anyagilag Filmalap nélkül semelyik magyar film nem lenne sikeres. Ritka kivételek nyilván vannak azért…

 

filmfan---argo-2.jpg

 

Az Argo 2 mennyiből készült?    

A Filmalap 298 millióval támogatta a produkciót, a teljes költségvetése körülbelül 400 millió forint körül van. De ilyenkor azért mindig hozzáteszem, hogy a Coming out, a Megdönteni Hajnal Tímeát, a Swing és a Mancs is hasonló költségvetésből készültek, mielőtt valaki azt mondaná, hogy húú, ebből a pénzből mennyi inkubátort lehetett volna venni.

 

A film előkészületei, a forgatás és az utómunkálatok külön-külön nagyjából mennyi időt vettek igénybe?  

A forgatókönyvírás körülbelül egy év volt, a forgatás maga 33 nap, az utómunkálatok pedig több mint egy évet vettek igénybe.

 

filmfan---argo-2-2.jpg

 

Önnek melyik volt a nagyobb élmény: a Die Hard 5 vagy az Argo 2 forgatása?

Nyilván az Argo 2-é. A Die Hard is nagy élmény volt, hogy a gyerekkori hősöm belémereszt egy tárat egy AK 47-ből, ez így megmarad egy életen át. De mivel ez a saját filmem, a saját a „gyermekem”, ezért nyilván az Argo 2 forgatása volt a nagyobb élmény számomra, de egyben a nagyobb stressz is.

 

A forgatás során volt-e olyan pillanat, amikor úgy gondolta, hogy ez egy kínszenvedés és feladja?

Sok ilyen volt. A film gyártása és elkészítése során konkrétan vért izzadtunk. Voltak olyan napok, amelyeken úgy gondoltam, hogy ebből sohasem lesz film, és hogy bedobom a törölközőt, de azt hiszem, hogy ezeket a dolgokat a néző a végleges filmen nem veszi észre.

 

filmfan---argo-2-3.jpg

 

A filmnek, gondolom, DVD-s kiadása is lesz. Mikorra várható a megjelenés? Milyen extrák lesznek rajta?

A DVD várhatóan szeptemberben jelenik meg. Várhatóan lesz benne egy rendezői változat, kimaradt jelenetekkel kiegészítve, valószínűleg az első rész is rajta lesz HD minőségben. Külön soundtrack, storyboardok és werkfilm is lesz rajta. Szóval elég fullos kiadás lesz.

 

Térjünk rá a szereplőgárdára!  Most már Magyarországnak is van egy nindzsája, Kulka János személyében. Hogyan esett rá a választás?

Kulkát úgy választottuk ki, hogy amikor a forgatókönyvet írtuk, már akkor tudtuk, hogy szeretnénk, ha ő játszaná el. Nyilván egy abszurd döntésnek tűnik, de ez a film tele van abszurd helyzetekkel, és ha Kulka János nindzsaként egy gémeskút tetején Psycho ellen harcol, akkor onnantól kezdve szinte már minden belefér!

 

Nagyon szépen köszönöm, sok sikert kívánok a filmjéhez!

Köszönöm szépen!  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.