Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Interjú Kiss Józseffel, az Argo filmek egyik főszereplőjével

2015.06.01

Alkalmam nyílt beszélgetni Kiss Józseffel, az Argo filmek egyik főszereplőjével Tysonnal, akit a filmmel kapcsolatos élményeiről kérdeztem.

 

filmfan---kiss-jozsef.jpg

 

Kiss József az Argo filmek egyik legszórakoztatóbb karakterének, Tysonnak a megformálója. Remek alakításának köszönhetően nem is csoda, hogy az Argo-filmek egyik közönség kedvence is egyben. A színésszel készített interjúm során elsősorban az Argo 2 forgatásával kapcsolatos élményeiről kérdeztem. 

 

filmfan---argo-2.jpg

 

Milyen érzés volt először készen látni az Argo első részét?

Először érdekes volt látni, hogy egy ilyen filmben voltam főszereplő. Jó érzés volt, de elég furcsa is, hiszen előtte már több filmben is játszottam, de egyiknek sem volt ekkora sikere. Nagyon meglepett, hogy egy ilyen sikeres filmben szerepelhettem, ráadásul az egyik főszereplőként.

 

Hogy talált rá önre Árpa Attila?

Árpa Attilával már ’97-ben vagy ’98-ban – most nem akarok hazudni – volt egy közös filmünk. Van egy Hajdú Szabolcs nevezetű rendező, ő rendezte a Fehér tenyeret és a Bibliothéque Pascalt. Egy vizsga filmet készítettünk közösen. Attilával egy osztályba jártak a főiskolán, és elhívtak arra a vizsga filmre, mert kellett egy kopasz szereplő benne. Úgy ismerkedtem meg Árpa Attilával. Így már ’97 vagy ’98 óta ismerjük egymást.

 

Nehéz volt másodjára azonosulni a karakterével?

Most a második résznél már könnyebb volt, mert tudtam, hogy mit várnak el Tysontól. Az elsőnél nehezebb volt, de itt már tudtuk, hogy mire számítsunk, illetve mire készüljünk föl, milyen karaktert kell hoznunk és persze nagyon sok segítséget kaptunk Árpa Attilától és persze a többi szereplőtől is.

 

 

filmfan---argo-2.jpg

 

Milyen érzés egy olyan filmben szerepelni, ami ekkora költségvetésből készült, és már ilyen sokan megnézték?

Nagyon örülök neki. Büszkeséggel tölt el bennünket, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ennyire tetszik mindenkinek, mert eddig szinte csak pozitív kritikákat kaptunk.

 

Melyik a kedvenc jelenete a filmből?

(nevet) Nekem a Bodrinak, a Petinek (Scherer Péter) a jelenete a kedvencem. Amikor bent vagyunk a múzeumban, és most lehet, hogy sokan megfognak sértődni, de nekem akkor is ez a kedvencem. Amikor felteszem a fejemre a Szent Koronát, de nem ez a lényeg, hanem ami onnantól jön. Amikor Tibi mondja, hogy azonnal tegyétek vissza hülyék, ez egy nemzeti kincs. Erre én mondom, hogy jól van már, különben is a Bodri már úgy is elrontotta. És akkor látni kell Bodri arcát, hogy hát de, nem én voltam. Az a bamba pofa, és erre a Tibi mondja, hogy nem érdekel akkor is csináld vissza. És onnantól kezdve az a rész, hogy a Bodri megpróbálja kiegyenesíteni a keresztet, aztán letöri és megpróbálja eltüntetni a porcelán alatt. Nekem ez a rész mindent visz.

 

Ez volt önnek a legnagyobb élmény a forgatás során is?

Nem, nem. Rengeteg jó élményem volt, ami nincs benne a filmben. Barátságok, amelyek már megvoltak tizenévekkel ezelőtt. Rengeteg jó élmény volt, de nem ez volt a legkellemesebb, mert az szegény Lukáccsal volt, Isten nyugosztalja. Arra most nem térnék ki.

 

Mi volt a legnagyobb kínszenvedés a forgatás során?

Az első nap 38-39 fok volt. A napon voltunk és ugye tudjuk, hogy Tysonon bőrdzseki, fekete póló, surranó, plusz kesztyű stb. van a filmben. Két tíz kilowattos lámpa világít rád szemből, sőt a háztetők is égnek már. És úgy ott volt valami 45-50 fok. Na, akkor már azt mondtam, hogy a büdös picsába, mit vállaltam. (nevet)