Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Képregénygonosz bemutató: Lex Luthor

2016.04.17

A Batman Superman ellen: Az igazság hajnala című film valódi gonosza nem más, mint Lex Luthor. Nem ez az első alkalom, hogy a milliárdos zsenit a vásznon láthatjuk, ám úgy gondoltam, hogy a legújabb adaptáció apropóján bemutatom nektek a gonosz eredetét.

 

filmfan---lex-luthor.jpg

 

A karakter először az Action Comics #23 számban tűnt fel 1940 áprilisában, a hazai olvasók először 1990-ben a Superman harmadik számában találkozhattak vele. A gonosztevő Jerry Siegel, valamint Joe Shuster tollából származik. Teljes nevén Alexander Joseph Lex Luthor Superman legnagyobb ellenlábasaként ismert, ám nem egyszer volt arra példa, hogy más hősökkel is konfliktusba keveredett, mint például Batmannel. A milliárdos zseni gyerekkorában, szülei halála után alapította meg Lexcorp nevű cégét. A gonosz nem rendelkezik semmilyen különleges képességekkel, ám Central Cityben óriási befolyással rendelkezett, lévén a világ egyik leggazdagabb embere volt. Mostanában kopasz figuraként ábrázolják, ám alapvetően vörös haja volt. 

 

filmfan---lex-luthor-2.jpg

 

Luthornak elve nem volt semmilyen problémája Supermannel, sőt csodálta a képességeit, ezért meg akart győződni arról, hogy tényleg igazak-e a mendemondák. Így egy fogadás során, amelyet az ő hajóján rendeztek meg, hagyta, hogy egy dél-amerikaiakból álló terrorista csoport túszul ejtse a vendégeit és ő nem lépett közbe a biztonsági embereivel, hiszen kíváncsi volt Superman képességeire. A hős meg is jelenet, megmentve az összes vendéget, köztük a város polgármesterét és Louis Lanet is. Majd a polgármester felszólította az igazságosztót, hogy Luthort tartóztassa le a tettéért. Ez meg is történt, ám befolyásának köszönhetően nem verték nagy dobra Luthor tettét. Azonban ezzel Superman megszerezte a legnagyobb ellenfelét.   Lex ugyanis elhatározta, hogy megöli a köpenyes idegent, és az évtizedek során a képregényekben számos módon tett erre kísérletet, például hidrogén-bombákkal, leklónozta Supermant (Bizarro), robotokat épített, sőt még az időben is visszautazott. Aztán 1960-ban a The Death of Superman (Superman halála) című különálló füzetben megölte a hőst, kriptonittal.

 

filmfan---lex-luthor-4.jpg

 

Lex felismerte, hogy Supermant csak kriptonittal lehet legyőzni, úgyhogy óriási energiát és pénzt fordított arra, hogy valahogyan laboratóriumban mesterségesen hozza létre a kőzetet. Ez sikerült is neki, és innentől kezdve, hogy megvédje magát az igazságosztótól, egy kriptonitból készült gyűrűt kezdett el hordani. Ez jól is működött volna, ám nem vette figyelembe, hogy az anyag radioaktív volt, így rákos lett a keze, majd amputálni is kellett. Ráadásul ez idő tájt, egy labori baleset miatt meg is kopaszodott. Majd felismerve, hogy betegségének következtében már csak nagyjából egy éve maradt hátra, eljátszotta halálát és néhány tudós segítségének köszönhetően egy új testben, egészségesen tért vissza a képregények lapjaira a későbbiekben.

 

filmfan---lex-luthor-3.jpg

 

Összességében Lex Luthor egy nagyon érdekes karakter, aki a DC képregények egyik legnagyobb gonosza. Az évtizedek során számos animációs- és élőszereplős filmben szerepelt, eljátszotta őt például Kevin Spacey vagy hogy a legutóbbi színészt említsem, Jesse Eisenberg. Természetesen a különféle játékokból sem maradhatott ki, illetve a Smallville sorozatban is feltűnt. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.