Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


25 éves az első Batman film: Batman visszatér (1992) - kritika

2014.06.25

Batman visszatér, de ez a visszatérés sajnos nem tudott felülkerekedni az első részen.

 

filmfan---batman-visszater-2.jp.jpg

 

A Batman sikere után borítékolható volt a következő rész. Meg is valósult, hiszen 1992-ben megjelent a Batman visszatér. Nagy volt az elvárás a folytatástól, hiszen az első rész nagyon jól sikerült. Sajnos a második rész nem tudott felülkerekedni az elődjén, sőt gyengébb is lett, azonban ennek ellenére is jó alkotás.

A történet szerint a semmiből feltűnik Pingvin (Danny DeVito), egy torzszülött, aki félig ember, félig Pingvin. Csúf külseje ellenére hamar beférkőzik az emberek szívébe egy hőstettének köszönhetően. Azonban Pingvinnek ördögi tervei vannak, hiszen egy üzletemberrel (Christopher Walken) át akarja venni Gotham city fölött az irányítást. Batmannek (Michael Keaton) meg kell állítania őket a terveik elérésében. De emellett még feltűnik Macskanő (Michelle Pfeiffer) is, akinek egyetlen célja az, hogy megölje a Denevérembert.

 

filmfan---batman-visszater-2.jpg

 

Sajnos a filmben a történet elég lassan indul be, emiatt helyenként unalmassá válik. Ez amiatt van, hogy két új gonosz karaktert kellett behozni, megismertetni velünk. Én személy szerint úgy éreztem, hogy a filmben Batman eléggé háttérbe lett szorítva. A film inkább a gonosz karakterekre fókuszál, de emiatt elvesztik a rejtélyességüket és nem annyira érdekesek. Nagyon sok időbe telik, mire kibújik a szög a zsákból, vagyis megismerjük Pingvin hátsó szándékát, ezért előtte nem történik sok izgalmas dolog.   

 

filmfan---batman-visszater-3.jpg

 

A karakterek kidolgozottak, a színészek pedig jók. Michael Keaton mint Bruce Wayne ezúttal is jól alakított, de a karaktere érezhetően komolyodott az előző részhez képest, ami nem baj. De messze Danny DeVito alakítása viszi a pálmát, Pingvvinként. Habár még nem olyan fantasztikus alakítást láthattunk a színésztől, mint az előző részben Jack Nicholsontól, de ez is egészen jó. Michelle Pfeiffer Macskanőként nagyon jól néz ki, és a félőrült karaktert jól megformálja. Christopher Walken játéka is reális.

 

filmfan---batman-visszater-4.jpg

 

A képi világ az adott korhoz képest jó. A karácsonyi Gotham nagyon látványos a remek díszleteknek köszönhetően. A zeneszerző az első részből már jól ismert Danny Elfman maradt. A zenéi ezúttal is nagyon hatásosak lettek. A Batman visszatér nem lett olyan jó, mint az első rész, de még így is igazán élvezhető alkotás.

 

Értékelés: 8/10

 

 

 

Hamarosan: Mindörökké Batman – kritika!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

trollcenter@freemail.hu

(Fehér Ádám, 2015.08.04 00:58)

Várjuk a Mindörökké Batman kritikát :)
Remélem azért a pozitívumait is ki fogod emelni mert nekem eléggé tetszik az a rész is.
A Batman visszatér is jó volt bár némelyk jelenet kicsit gyerekesnek tűnt.

Re: trollcenter@freemail.hu

(FilmFan, 2015.08.09 22:37)

Kedves Ádám!
A Mindörökké Batmanről màr megírtam a kritikámat, a tavalyi ünnepi Batman-sorozat részeként. Itt el is olvashatod: https://filmfan.eoldal.hu/cikkek/kritikak/25-eves-az-elso-batman-film--mindorokke-batman--1995----kritika.html
Hogy mennyire találtam a filmben pozitív dolgokat? Számomra az egyetlen elismerendő tény az, hogy az előző Batman filmekhez képest jobban nézett ki az alkotás. Ám a túl giccses látványvilág és a gyerekes - viccesnek szánt - poénok végképp eldöntötték a film sorosát. Sajnos Joel Schumaher nem tudott olyan maradandót alkotni, mint amilyet Korábban Tim Burton.
Igen, A Batman visszatérben is van pár kifejezetten gyerekes jelenet, alapvetően már Pingvin karakteréből kifolyólag. Tim Burton az első résszel szerintem olyan magasra tette a lécet, hogy azt már az egyik folytatásnak se sikerült megugrania. És hát ott van a szokásos filmes közhely, amely szerint a folytatás sose lesz olyan jó, mint az első rész. Ebben az esetben is ez érvényesült, de kihangsúlyozom, hog A Batman visszatér így is remek alkotás.
Kíváncsi lennék a te véleményedre is, akár a Mindörökké Batmanről vagy a Batman visszatérről. :)