Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bőrszín nem számít - A számolás joga - kritika

2017.02.20

A számolás joga egy olyan kort elevenít meg, ahol a bőrszín és a nem sokkal többet számított, mint a tudás vagy a tehetség.

 

filmfan---a-szamolas-joga.jpg

 

A számolás joga az Egyesült Államokban óriási sikert ért el és az Oscar több kategóriájában is versenyben van. Azonban az Oscar-jelölés nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy film tényleg az év legjobbjai közé tartozik, ugyanis a Filmakadémia előszeretettel díjazza inkább az alkotás helyett a témát, amelyet az feldolgoz. A rasszizmus és a szexizmus is a kedvelt témakörökbe tartozik, és A számolás joga esetén mindkettő kulcsszerepet játszik. Ezek alapján mondhatni, egy zsánerfilmet kaptunk, amely valószínűleg nem kerül be a legnagyobb klasszikusok közé, ennek ellenére egy remek alkotás.

 

A történet középpontjában három afroamerikai nő, Katherine, Dorothy és Mary áll az 1960-as évek Amerikájából, akik a NASA programban vesznek részt kalkulátorként. Lévén akkoriban még nem volt meg a megfelelő technológiai a matematikai számítások elvégzésére, így azok helyességét nőkkel ellenőriztették. Azonban mindhárom szereplőnk többre hivatott, mint hogy egy elkülönített helyiségben dolgozzanak, csakhogy az akkori gondolkodásmód és társadalom nem teszi lehetővé, hogy könnyedén kiteljesedjenek. Azonban tehetségük hamarosan szükségessé válik, ugyanis az amerikaiak űrprogramja teljesen le van maradva az oroszokétól. Az idő sürget, embert kell küldeni az űrbe, ám ehhez félre kell dobni a bőrszínbeli különbségeket és közösen kell megtalálni a megoldást.  

 

filmfan---a-szamolas-joga-2.jpg

 

Tulajdonképpen A számolás joga három valós személy életébe enged bepillantást, akik rendkívül romlott korban éltek. Így a film egyik fő célja, hogy bemutassa az afroamerikaikat érő szegregációt. A rendező kifejezetten hatásos módon teszi ezt meg, például az egyik szereplőnek kilométereket kell futnia, hogy használhassa a feketék számára fenntartott mellékhelyiséget, de hasonlóan kifejező jelenetekkel mutatja be, hogy mikre képes az emberi kirekesztés. Viszont ezeket a jelenteket nem tolják túl, sőt a film hangulata is kicsit lazább: helyenként kifejezetten mókás, valamikor pedig komoly, viszont a rendezőnek sikerült megtartania a megfelelő egyensúlyt a kettő között. Az alkotás rendkívül korhű, a ’60-as évek Amerikáját valósághűen ábrázolja. A hidegháború hangulata annyira nem kap nagy  hangsúlyt a filmben, viszont mindenképp izgalmasan mutatja be az űrversengés korát.

 

filmfan---a-szamolas-joga-3.jpg

 

A karakterek egyébként rendkívül érdekesek, szerethetőek, hiszen több fronton is helyt állnak. Egyrészről a munkahelyükön, másrészt a családjuk számára is meg kell felelniük. Igazi motivációik vannak, azonban azok elérését a kor hátráltatja. Együtt tudunk érezni a szereplőkkel, valamint izgulni is lehet értük, így tulajdonképpen maguk a karakterek a fő okai annak, hogy A számolás joga végig fenn tudja tartja a néző figyelmét. Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe is remek alakítást nyújt, Kevin Costner szerepeltetetése pedig külön öröm, hiszen a színész is kihozza magából a maximumot.    

 

filmfan---a-szamolas-joga-5.jpg

 

Azonban a film semmilyen tekintetben sem mutat újat. Természetesen vannak nagyon jó, hatásos jelenetek, viszont nincsenek annyira erős, maradandó pillanatok. Valahogy a nézőnek olyan érzése támad a film után, hogy már látta szinte ugyanezt, csak éppen nem ugyanebben a köntösben. Nem éreztem, hogy a rendező kihozta volna ebből a témából a maximumot. Ráadásul a film nem is fekszik rá különösebben a nőket érintő előítéletekre. Végig ott van a levegőben, párszor említésre is kerül, de nem olyan hangsúlyos a filmben, és ez számomra egy kihagyott ziccernek tűnik.

 

filmfan---a-szamolas-joga-6.png

 

Összességében A számolás joga egy jó film, egy érdekes témáról, azonban nem nyújt újat, ezért valószínűleg nem kerül majd be a klasszikusok közé. Ennek ellenére érdemes megtekinteni, hiszen bepillantást nyerhetünk egy korba, ahol az egyenlőség gondolata legfeljebb csak álom volt a többség számára. A téma még nem vált múlttá, sőt napjainkban is kifejezetten aktuális. A számolás joga bemutatja, hogy a származás, a nem és a bőrszín nem számít, mindössze az, hogy ki tud hasznos része lenni egy társadalomnak vagy egy közösségnek. 

 

Értékelés: 8/10 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.