Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A bukott angyal visszatért? - Széttörve - kritika

2017.02.19

M. Night Shayamalan legújabb filmjével bebizonyította, hogy közel sem kell még végleg lemondani róla.

 

filmfan---szettorve-2.jpg

 

M. Night Shayamalan a Hatodik érzék egykor mennybe avanzsált rendezője a csúcsról hamar a mélyben találta magát, ugyanis karrierje egyre inkább lefelé ívelt, a mélypontot pedig Az utolsó léghajlító és a Föld után című két borzalom jelentette számára. Azóta kis költségvetésű alkotásokkal hallat magáról, ilyen volt például a Látogatás, amely már pozitív jel volt a rendezővel kapcsolatban, és eljutottunk napjainkig, amikor is a Széttörve című pszicho-thrillerrel Shayamalan visszajuthat Hollywood vérkeringésébe.   

 

A történet szerint a disszociatív személyiségzavarral küzdő Kevinnek (James McCavoy) 23 személyisége van. Azonban ezeket kontrollálni tudja egészen addig, amíg két rossz szándékú személyiség át nem veszi az irányítást és elrabolnak három fiatal lányt, hogy megfelelően fogadhassák az éppen kialakuló félben lévő 24. személyiséget.

 

filmfan---szettorve.jpg

 

A Széttörve egyből „belecsap a lecsóba”, azonban innentől kezdve csak szép lassan ismerjük meg a fontosabb szereplőket és Kevin múltját. Miután Kevin szándékait sem leplezi le hamar a rendező, így már alapvetően adva van egy jó adagnyi feszültség, amely a történet előrehaladtával csak fokozódik, így a néző szemeit sikerül a vászonra szegezni, pláne, hogy az alaptörténet már önmagában is kifejezetten erős. Egy igazi pszicho-thrillerről beszélünk, amely a film végére éri el a csúcspontját, azonban nem megy át horrorba, de tagadhatatlan, hogy pár jelenet könnyen ráhozhatja a frászt a nézőre. A történet több szálon fut, hiszen egyrészről a komoly pszichológiai problémákkal küzdő főszereplőnk, valamint a lányok szemszögéből is megismerjük az eseményeket.

 

filmfan---szettorve-3.jpg

 

Viszont az egész film James McCavoy játékán állt vagy bukott, ám a színész zseniális alakítást nyújt a rendkívül nehéz szerep ellenére is. McCavoy alakítása a vászonra vitt számos személyiség ellenére nem megy át komikusba, hanem végig hátborzongató marad. Egy-két jelenet erejéig persze szándékosan kicsit lazábbra vették a figurát, de ez közel sem megy az összkép rovására. Anna Taylor-Joy szintén érdekes karaktert formál meg, akinek életét csakugyan múltbeli traumák árnyékolják. Számomra alakítása helyenként vérszegénynek tűnt, de összességében rá sem panaszkodhatunk. Betty Buckley egy pszichiátert formál meg, aminek köszönhetően pszichológiai hátteret is kapunk, amely kifejezetten érdekes, csak sajnos kissé a háttérbe szorul.

 

filmfan---szettorve-4.jpg

 

A film befejezése elég érdekes, habár most nem kell olyan komoly Shayamalan-féle csavarra számítani, mégis váratlan lesz a néző számára, pozitív értelemben. Nekem tetszett, viszont nem voltam tőle annyira elragadtatva, mint egyesek. Az biztos, hogy a film a vége felé kissé eltávolodik a realitástól és ez nem feltétlenül lesz mindenki számára pozitívum. Viszont a filmnek a befejezéssel tagadhatatlanul sikerül egésszé összeállnia, valamint az addig látottak is más közelítést kapnak utána.

 

filmfan---szettorve-5.jpg

 

Összességében a Széttörve egy remek film, amely Shayamalan pozitív időszakait idézi. Egy feszült hangulatú thrillerről beszélünk, amely a történet illetve a színészek tekintetében is remek. James McCavoy zseniálisat alakít, már miatta megéri megnézni az alkotást. Úgy néz ki, a rendező karrierje ismét elkezdett felfelé ívelni, mindenesetre engem a Széttörve annyira felcsigázott, hogy már kifejezetten várom Shayamalan következő alkotását.

 

Értékelés: 7/10  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.