Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hittel felvértezve - A fegyvertelen katona - kritika

2017.02.26

A fegyvertelen katona egy olyan ember történetét meséli el, aki a poklok poklában sem feledkezett meg embernek maradni.

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona-4.jpg

 

Mel Gibson legújabb filmjében egy megtörtént, de mégis szinte hihetetlen történetet mesél el: a II. világháborúban egy erősen vallásos férfi, Desmond Doss önként vonult be az Egyesült Államok seregébe, hogy segíthessen hazáján. Miután azonban az emberölés szembemegy vallásának alap pilléreivel, ezért elérte, hogy fegyver nélkül, felcserként mehessen ki a frontra, ezt viszont sem az osztag vezetői, sem a bajtársai nem nézték jó szemmel, gyávának titulálták. Desmond erre teljesen rácáfolt, amikor is egy este alatt több mint 75 sérült amerikai életét mentette meg, a sajátja kockáztatásával.

 

Azonban az ilyen „igaz történeten alapuló” alkotásoknál nem árt mindig kissé óvatosnak lenni. Pláne, hogy ezek nagy része az Oscar-szezonra készül, és olykor-olykor a készítők nem félnek kissé túlozni, kiszínezni az eseményeket. A fegyvertelen katona is bővelkedik az olyan jelenetekben, amelyek már-már a hihetetlenség határát súrolják. Éppen ezért tágult kerekre a szemem az alkotás végén, amikor kiderült, hogy a film szinte teljes pontossággal, túlzások nélkül jelenítette meg a megtörtént eseményeket, sőt még számos elmeséletlen momentum is kimaradt belőle, mert állítólag azokat már a nézők sem hitték volna el.

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona-3.jpg

 

A film legelején Gibson a főszereplőnk gyerekkorától kezdi el felépíteni az eseményeket, amíg végül eljutunk a háború poklába. Nagyjából az alkotás első felét hősünk bemutatására szánja, megismerjük a jellemét, kapcsolatait és motivációit. Mivel egy rendkívül érdekes személyiség életének egy részébe kapunk bepillantást, így az alkotás annak ellenére sem válik unalmassá, hogy összességében a felvezetés kissé elnyújtott. A film második felére viszont drámából háborús filmbe fordul át az alkotás. A rendező nem kíméli a nézőt, a maga brutalitásában mutatja be a háború vérengzését: végtagok szakadnak le, ömlik a vér, emberek robbannak fel. Egyes nézők számára ez lehetséges, hogy sok lesz, azonban ez a fajta erőszak szükséges ahhoz, hogy tényleg megérthessük, hogy mekkora cselekedet vitt végbe ez az ember.

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona.jpg

 

Andrew Garfield emlékezetes alakítása teszi lehetővé, hogy még inkább azonosulni tudjunk Desmond karakterével, a színész tökéletes választás volt a szerepre. Mellékszereplők tekintetében Vince Vaughn-t emelném ki, akinek a szerepeltetése először furán hatott, azonban a színész remekül formál meg egy magas rangú katonatisztet. Viszont elmondhatjuk, hogy a mellékszereplők nem kapnak olyan hangsúlyos szerepet a filmben, annak ellenére sem, hogy volt itt pár olyan karakter, akikkel érdemesebb lett volna többet foglalkozni.  

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona-2.jpeg

 

A filmet végig átjárja a hit kérdése, amely a háborúval párosítva kissé kizáró ellentétként érződhet, ennek ellenére sikerült Gibsonnak belefűznie a cselekménybe, habár nem tökéletesen. Ugyanis a film vége felé ezt kicsit túltolja, ezáltal helyenként hatásvadásznak hat. Például a főhős kvázi mennybe avanzsálását nem éreztem feltétlenül szükségesnek. A film mondanivalójával kapcsolatban van egy-két olyan szegmens, amelyeket semmiképp sem lehet pozitívnak értékelni, pláne napjainkban. Ez pedig a túlzott hit és a fanatizmus között lévő minimális határ, amelyre a filmben is láthatunk egy példát. Ugyanis a hit alapvetően egy pozitív dolog, ám ha ez átmegy fanatizmusba, akkor annak borzasztó következményei lehetnek.

 

filmfan---a-fegyvertelen-katona-5.jpg

 

Összességében A fegyvertelen katona egy remek film, habár nem tökéletes. A film felvezetése helyenként kissé döcögősen halad, viszont a végére egy igazi háborús eposzt kapunk. Mel Gibson remekül mutatja be a háború szörnyűségeit, illetve azt, hogy ha az ember ragaszkodik és tényleg hisz az elveiben, akkor már-már ehhez hasonló csodákra is képes.  

 

 Értékelés: 8,5/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.