Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A legnagyobb, a legszebb, de nem a legjobb - Godzilla - kritika

2014.05.16

 Godzilla, a szörnyek királya. Ez a film pedig a szörnyfilmek királya… lehetett volna.

 

filmfan---godzilla.jpg

 

A nagy, az erős és a szinte már legyőzhetetlen Godzilla visszatér. A szörnyről készült első film 1954-ben látott napvilágot Japánban, azóta számos alkotás jelent meg.  Japánban összesen 28 Godzilla- film készült, 1998-ban pedig az amerikaiak is elkészítették a saját verziójukat, amely elég megosztóra sikeredett. Azonban idén egy újabb Godzilla-film került a mozikba.

 

A dinoszauruszok kihaltak, legalábbis mi ezt hisszük. Pedig a tenger mélyén ott rejtőzik egy, még a dínóknál is sokkalta öregebb szörnyeteg. A hadseregnek persze szemet szúr az óriás, ezért el akarják pusztítani, de úgy, hogy közben ne tudódjon ki a szörny, vagy ahogy ők hívják, Godzilla létezése. De egy férfi rájön arra, hogy valamit eltitkolnak előle. De ez a titok, már nem marad sokáig titok.

 

filmfan---godzilla-1.jpg

 

A Godzilla nem lett rossz film, de ennél sokkal jobb is lehetett volna. A film talán legnagyobb hibája az, hogy megmaradt egyszerű akciófilmnek. Az izgalmas jeleneteken és a remek CGI-on kívül nem nyújt semmi mást. A forgatókönyv elég gyengére sikeredett: a történetben nincs semmi, ami érdekesebbé tenné a filmet. Nincs se csavar, se semmi. Ráadásul a sztoriban valamelyest még a szörnyek is a háttérbe szorulnak. Sőt kisebb-nagyobb logikai buktatók is fellelhetőek.  

 

filmfan---godzilla-2.jpg

 

A film ugyanazokat a sablonkaraktereket hozza, akiket már megszokhattunk. Ilyan az őrült tudós, akiről aztán kiderül, hogy végig igaza volt. A színészek sem ragadtattak el. Aaron Taylor-Johnson, a katona szerepében, szinte semmi érzelmet nem vitt bele a szerepébe. Oké, hogy egy katona, de nekem ne próbálják beadni azt, hogy a katonák csak fapofával tudnak nézni. Vagy itt van az ő filmbeli apukája: Bryan Cranston, aki egy zakkant tudóst alakít, azonban kissé erőltetetten. Az akciójelentek viszont élvezhetőek. Az egyetlen problémám csak az, hogy a film főszereplője mindent túlél, sebesülések nélkül.  Ráadásul olyan eseteket is megúszik karcolásokkal, amikor már meghalt rajta kívül az egész osztaga. Az amcsik helyében elkezdenék félni ettől az embertől, akár jobban is, mint Godzillától.

 

 

filmfan---godzilla-3.jpg

 

Nagyon jól néznek ki a robbanások, valamint az, ahogy a szörnyek átrendezik a várost, néhány felhőkarcolótól megszabadulva. Persze ezek a remek CGI-nak köszönhetőek, ami tényleg jóra sikeredett. Ebben a filmben van az év eddigi egyik legjobb vizuális effektjeit láthatjuk, persze ezt már előre sejthettük, hiszen egy ilyen blockbustertől ez már alapvető követelmény. Godzilla kicsit húsosabb lett, de ennek ellenére nagyon élethű, valamint az üvöltése is rendkívül hátborzongatóra sikeredett. Habár az előzetesek egy depresszív hangulatú filmet ígértek nekünk, végül is nem feltétlenül azt kaptuk, de ezzel nincsen semmilyen probléma.     

 

filmfan---godzilla-4.png

 

Nos, a Godzilla nem nyújt többet egy akciófilmnél, de érdemes megnézni az izgalmas jelenetek és a fantasztikus látvány miatt. A film-kisebb nagyobb hibái ellenére élvezhető, kikapcsolódásnak remek, de annál nem igen nyújt többet. Sajnos ahogy a blockbusterek nagy részéről elmondható, ezúttal is a készítők inkább a látványra fektették a hangsúlyt, mint az egyéb tényezőkre, azonban ez a történet rovására megy.   

 

Értékelés: 8/10 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sajti - Hozzászólás

2016.12.05 23:47

Hol volt itt "fantasztikus látvány"?!? Az a kevés szörnyes jelenet, ami volt szinte mindig sötétben/füstben játszódott, a többi meg olyan volt, mint egy rossz vicc.