Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A nagy Gatsby - kritika

2013.06.08

Időutazásra felkészülni! Ezúttal az 1920-as évek Amerikája a célpontunk, egy olyan ország, ami két dologról szólt: a piáról és a buliról. 

A nagy Gatsby - kritika

 
Amerika a gazdasági válságot és az I. világháborút is bulinak fogta fel. Erről a korszakról készített egy filmet Baz Luhrmann, pontosabban adaptálta át F. Scott Fitzgerald, A nagy Gatsby című könyvéből. A történet egy régi szerelem köré épül, melyben az ifjú pár elszakad egymástól, de a férfi, akit Gatsbynak hívnak, még mindig szerelmes a Daisy nevű nőbe. Gatsby egy milliárdos, aki hétvégénként hatalmas partikat tart a palotájában. Így ő New York talán egyik legismertebb embere, pedig még senki sem látta őt élőben. Ezért rengeteg pletyka kering róla a kilétét illetőleg. A milliárdos még mindig álmodozik a közös életről Daisyvel, ám ezt számos dolog hátráltatja.
Szerintem a film legjobb pontja a megvalósítás. A díszletek és a hajviseletek is nagyon jól felidézik a régi idők hangulatát. A ruhák is nagyon passzolnak a 20-as évekhez, főleg Daisy ruhái. Ezeket Miuccia Prada tervezte. A filmen látszik, hogy milyen fényűző partik voltak régen Amerikában. A zene is jó pontot érdemel.  Nekem nagyon tetszett az, hogy a mai zenéket összekeverték a régi időkével és így egy nagyon jó aláfestést kapunk a filmhez. A táncos showknál és a partiknál nagyon jól jön ez a kis zene mix. De Luhrmann nagyon eltalálta azt is, hogy hogyan kell fokozni az izgalmakat zenével.
 

A nagy Gatsby - kritika

 
A színészek nagyon jók a filmben. Nekem legjobban Leonardo DiCaprio alakítása tetszett. DiCaprio nagyon illik Gatsby szerepéhez. Nagyon jól megtöltötte a szerepét eleganciával, egy kis rafináltsággal és persze szerethetőséggel is. Nekem nagyon bejött a stílusa. Valahogy DiCaprio kinézete is illik ehhez a szerephez. Tobey Maguire  kicsit kétségbeesettnek tűnik a vásznon, habár neki az a szerepe, hogy mindenhol ott legyen és szemlélje az eseményeket valamint tanácsokkal lássa el Gatsbyt. Engem Carey Mulligan alakítása nem nagyon győzött meg. A színésznő Daisy alakját formálja meg. Mondjuk nekem alapvetően maga ez a Daisy karakter sem jött be, miután fény derül az igazi arcára. Erre majd a film végén kerül sor. De szerintem Joel Edgerton játéka már egész jó volt. Ő Daisy férjét alakította. Igaz bizonyára ő lenne ennek a filmnek a „főgonosza”, mivel ő akadályozza legjobban Gastbyt céljai elérésében. Valamiért mégis nagyon jól alakított. Tehát szinte az összes színész karaktere elég színes, és jól megformált.
 

A nagy Gatsby - kritika

 
A rendező, Baz Luhrmann nagyon jó munkát végzett, de ő már nagyon jártas ebben a műfajban, mivel ő készítette a Moulin Rouget és a Rómeó+Júliát is. Luhrmannhoz nagyon illik ez a romantikus műfaj, nagyon jól felépített filmet csinált. Jó, a történetben van egy-két rövidebb rész, ami nem sikerült olyan jól, de ez is csak a film nagy hossza miatt keletkezett.  Nekem az is nagyon tetszett, hogy a filmet Tobey Maguire meséli és tulajdonképpen arról is szól, ahogy ő, pontosabban az ő karaktere megírta emlékei alapján ezt a könyvet. A film helyenként még egy kis izgalommal is szolgál, például akkor amikor Gatsby a sárga színű feltuningolt járgányával száguldozik, amit szinte a Halálos Iramot megszégyenítő sebességgel tesz meg.
 

A nagy Gatsby - kritika

 
A 3D sajnos nem mindenhol jó. A film eleje, ami többségében partikról szólt, nagyon szép volt 3D-ben, de később, amikor már többször is a New Yorki szeméttelep környékén vagyunk, az már elég csúnyán mutat. Nekem kicsit furcsa volt Gatsby sárga kocsija a szürkeségben. A 3D mellett még a helyszínváltás sem volt olyan jó, mert akkor lelassult a történet. Engem lekötött ez a film, tehát érdemes megnézni. Ne barátokkal menj el, hanem inkább szeretővel, barátnővel. Én javasolnám a könyv elolvasását is.
Értékelés: 8/10
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.