Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A varázslás Amerikában is menő - Legendás állatok és megfigyelésük - kritika

2016.11.20

A Legendás állatok és megfigyelésüknek köszönhetően újra visszatérhetünk a varázsvilágba, amely Harryék nélkül is remekül működik.

 

filmfan---legendas-allatok-es-megfigyelesuk.jpg

 

A Harry Potter egy legendás széria, amely a mai napig töretlen rajongó táborral rendelkezik. Így a filmek végeztével szinte elképzelhetetlen volt, hogy ne lenne J.K. Rowling tarsolyában néhány ötlet valamilyen módon a folytatással kapcsolatban. Így született meg a Legendás állatok és megfigyelésük, amely egy új, ötrészes széria első fejezete. Annak ellenére, hogy a film az év egyik legjobban várt alkotása volt, valószínűleg minden rajongóban volt egy kis félelem azzal kapcsolatban, hogy a film nem tud kellően elszakadni az elődöktől, ám ezek szerencsére alaptalannak bizonyultak.

 

A történet szerint Göthe Salamander (Eddie Redmayne) az 1920-as években a varázsvilág legendás állatait kutatja, ám amikor New Yorkba utazik, óriási káosz kerekedik abból, hogy a bőröndjéből kiszökik néhány a kedvencei közül. Ezt természetesen a helyi varázslóközösség sem nézi jó szemmel, hiszen félő, hogy lelepleződnek a magnixok (a muglik helyi megfelelője) előtt. Ráadásul valamilyen ismeretlen erő is pusztít a városban.  

 

filmfan---legendas-allatok-es-megfigyelesuk-2.jpg

 

A történet több szálon fut, ugyanis az állatok keresése mellett a háttérben szerepet kap egy sokkal sötétebb, komolyabb hangulatú cselszövés is. Ám valahogy a Harry Potter utolsó négy részének a rendezője, David Yates nem tudta ezt a két szálat megfelelően összevonni, így azok elkülönülnek egymástól. Ez a film hangulatát erősen meghatározza, hiszen ezáltal nem nevezhetjük sem túl poénosnak, sem túl komolynak. Mintha a készítők egyszerre akartak volna új, fiatal nézőket bevonzani, valamint az azóta már felnőtt rajongókat is megörvendeztetni. Viszont ez a két szál összeegyeztethetetlen egymással, hiszen míg az egyik többnyire mókás cselekedetekre épül, addig a másikban helyet kap több gyilkosság és például a családon belüli erőszak is előkerül. Azonban félreértés ne essék, ennek ellenére élvezhető a cselekmény, a filmnek sikerül beszippantania a nézőt.  

 

filmfan---legendas-allatok-es-megfigyelesuk-3.jpg

 

Az alkotás egy teljesen új helyen és időben játszódik, ugyanis Legendás állatok és megfigyelésük az 1920-as évek Amerikájába varázsol el minket. Ezáltal megismerhetjük a világ más szegletén lévő varázslók életét is. A kor hangulata nagyon jól áll az alkotásnak, köszönhetően a remek jelmezeknek, illetve a kidolgozott díszletnek. A film szinte teljesen elkülönül a Harryék világától, csak néhány utalást kapunk a régről ismert helyszínekre vagy egyes szereplőkre. A film a különféle varázslények tekintetében is kifejezetten kreatív: vicces, édes és érdekes állatokat ismerhetünk meg.

 

filmfan---legendas-allatok-es-megfigyelesuk-4.jpg

 

A szereplők tekintetében sincs sok kivetnivaló, Eddie Redmayne remek alakítást nyújt a kissé fura Göthe-ként, csakúgy, mint Katherine Waterston Tinaként. Viszont egyértelműen az egyik legszimpatikusabb karaktert játszó Dan Fogler viszi a showt, aki a magnix Jacobot alakítja, ezáltal tulajdonképpen a nézőt testesíti meg. Az ő motivációja remekül kidolgozott, és mindemellett az alkotás egyik fő poénforrásaként is funkcionál. Colin Farrell egy remek színész, ám itt mégse tudott annyira brillírozni, lévén közel sem kap annyi jelenetet, mint amennyit megérdemelne, így kissé a háttérbe van szorítva.

 

filmfan---legendas-allatok-es-megfigyelesuk-6.jpg

 

Összességében a Legendás állatok és megfigyelésük egy új széria felvezető része, amely valamelyest érződik is rajta, különösen a cselekményen. Az alkotás kicsit lassan veszi fel a ritmust, ám azután már nem unatkozhat a néző a moziban. A film nem lett hibátlan, de szerethető karaktereket sorakoztat fel, mindezt a korhoz hűen teszi, és arról sem feledkezhetünk meg, hogy kifejezetten szórakoztató lett. Ezek után kíváncsian várom, hogyan folytatják majd az eseményeket, de abban biztos vagyok, hogy a készítőknek még bőven vannak ötletei.  A filmet pedig már csak azért is érdemes megtekinteni, mert újra átélhetjük azt a hangulatot és azt az élményt, amelyet anno a Harry Potter-filmek nyújtottak.

 

Értékelés: 8/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.