Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Álmokkal telve - Kaliforniai álom - kritika

2017.02.02

A Kaliforniai álom történetileg nem túl komplex film, de egyszerűségével és realitásával leveszi a nézőt a lábáról.

 

filmfan---kaliforniai-alom-3.jpg

 

Damien Chazelle nevét a nagyérdemű 2014-ben ismerte meg, amikor is elkészítette a Whiplash című alkotását, ami óriási siker lett. Természeten köztudott tény, hogy a rendező szoros kapcsolatot ápol a zenével és azon belül is főként a jazz műfajával, mégis kissé meglepő volt, amikor kiderült, hogy legújabb filmje egy musical lesz. Jómagam mondhatni „hadilábon” állok ezzel a műfajjal, ennek ellenére magas elvárásokkal ültem be a moziba, és… leesett az állam.

 

A történet szerint Mia (Emma Stone) és Sebastian (Ryan Gosling) álmaikat kergetik, amikor egymásra találnak. Mia színészkarrierjét szeretné beindítani, míg Sebastian egy jazz klubbot alapítana, hiszen küldetésének tekinti, hogy életben tartsa a zenei műfajt. Azonban az álmaikhoz vezető út közel sem egyszerű, hiszen megpróbáltatások sora várja őket illetve számos áldozatot kénytelenek hozni céljaik eléréséért.

 

filmfan---kaliforniai-alom-2.jpg

 

Tulajdonképpen a Kaliforniai álom sztorija nem túl komplikált, ennek ellenére a kétórás játékidő alatt sikerül bevonzania a nézőt, lévén nem egy szokásos cukormázba áztatott szerelmes sztorit, hanem egy valós, akadályokkal teli románcot jelenít meg. Szó sincs a musical szokásos elemeinek túltolásáról, ugyanis a film túlmutat a vígan táncoló és dalolgató műfajon, így egy igazi drámát láthatunk a vásznon. Nem mondhatjuk, hogy túlságosan bonyolult sztorit kapunk, de pont ebben az egyszerűségben van meg a film legnagyobb varázsa. Ráadásként a történetmesélés közben olyan kérdések kerülnek fókuszba, mint az egyén működése egy párkapcsolaton belül, sőt a film különösen foglalkozik a jazz témájával is, de valamelyest bepillantást nyerhetünk a show-business világának működésébe is.

 

filmfan---kaliforniai-alom.jpg

 

A film egyértelmű csúcspontja azonban Emma Stone alakítása, aki egyszerűen fenomenálisan formálja meg a karakterét, számára szinte borítékolható egy aranyszobrocska. Persze Ryan Gosling is kitűnő, azonban be kell vallanunk, hogy itt főként a színésznő viszi el a showt. Szerencsére a karakterek kidolgozottságára sem lehet panaszunk, hiszen remekül megírt szereplőket kapunk, reális motivációkkal, akiket élvezet nézni és természeten érdekli is a nézőt a sorsuk. Az operatőri munka szintén kiemelkedő, csakúgy, mint a vágás vagy a díszletek kidolgozottsága.

 

filmfan---kaliforniai-alom-4.jpg

 

Miután egy musicalről beszélünk, szinte minden a felcsendülő dallamok minőségén áll vagy bukik, de szerencsére Justin Hurwitz remek munkát végzett. A zene természetesen végig jelen van, viszont a rendezőnek sikerült beleilleszteni a történetbe, sőt egy-egy dal még szerves részét is képezi annak. Ezek a dalok nem válnak tolakodóvá, sőt még saját magam is azon kaptam, hogy a film dalait kezdem el hallgatni, úgy hogy a musical elég távol áll tőlem. Viszont azt közel sem állíthatom, hogy mindenki számára élvezetes lesz ez a musical vonal, hiszen pár helyen a film kissé átmegy giccsbe, a nézőtől függ, hogy mi az, amit még bevesz a gyomra.

 

filmfan---kaliforniai-alom-5.jpg

 

Összességében, ahogy az borítékolható volt, a Kaliforniai álom az év egyik legjobb alkotása. Úgy fogalmaznék, hogy egyszerű, de nagyszerű. A történet, a színészek, a zene és a vizualitás tekintetében is a toppon van. Viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy ez egy romantikus musical, így nem biztos, hogy minden nézőnek vonzó lesz ez a párosítás. Mindenesetre, Damien Chazelle ismét maradandót alkotott és kíváncsian várom, hogy a tehetséges rendező mit tartogat még számunkra a jövőben.

 

Értékelés: 8,5/10

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.