Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az Acélember - kritika

2013.06.23

Az eddigi szörnyű Superman filmes próbálkozások után, végre készült egy rendes film a köpenyes hősünkről, ami még nem olyan komoly ellenfele a Marvelnek, de a Warner eddigi szuperhősös filmjeit simán lekörözi. 

 

filmfan-az-acelember-2.jpg

 

Én sosem rajongtam Supermanért, sosem olvastam a róla szóló képregényeket. Ő volt számomra az egyetlen olyan szuperhős, akiből szerintem nem lehetett jó filmet csinálni. Erre az okot az eddigi Superman filmes próbálkozások adták, amelyek amelyek nem sültek el valami jól. Az Acélember viszont már egy tisztes film a szuperhősről, ami hatalmas reklámot kapott. A marketingesek szinte mindent megtettek, hogy nagyon sokakat elkezdjen érdekelni a film, mivel rengeteg előzetessel, poszterrel, tv spottal illetve mindenféle reklámmal bombáztak minket. Egy fantasztikus Superman filmet ígértek nekünk, folyamatosan emlegették, hogy a filmen milyen nevezetes emberek dolgoztak. Zach Snyder és Christopher Nolan neve mindig feltűnt a filmes videókban. Ez is rengeteg nézőt vonzhatott a filmre. Elég sokan vannak, akik ha meghallják ezt a két nevet, akkor egyből a zsebükbe nyúlnak. De ez elég nyilvánvaló, hiszen Zach (a film rendezője) nevéhez fűződik a 300 és a Watchmen, Nolanhoz (a film producere) pedig mi más, mint a Batman trilógia.

Nem csak reklám céljából ígérte a stúdió fantasztikusnak a filmet, hiszen ez az alkotás az is lett. Elég nehéz dolga lehetett a rendezőnek, ugyanis valódi feltámasztást kellett csinálnia Superman esetében, a rosszul sikerült előző részek miatt. Ezúttal, mint a Csodálatos Pókembernél is, újra alapozták a sztorit, annak érdekében, hogy egy remek filmet kapjunk. Ez a film, gyakorlatilag már nem a korábbi szériához tartozik, hanem egy új, sokkal jobb Superman sorozat lesz, remélhetőleg. Ebben a részben Supermannek hatalmas lelki vívódásai vannak, de mégis mindent megkell tennie ahhoz, hogy megmentse a földet Zod tábornoktól és az embereitől…  

 

Az Acélember - kritika

 

A film, amint elkezdődik, azonnal lenyűgöz a Krypton bolygó látványával. Az a CGI egyszerűen fenomenális. Az egész bolygó gyönyörűen ki van dolgozva.  A film első felében elsősorban flashbackek vannak, nagyon pörgős akció nincs benne, de azért akad egy-két izgalmasabb jelenet is. Itt a hősünk gyerekkorára, traumáira, beilleszkedési próbálkozásaira tekinthetünk vissza. Ám ezután olyan akciójelenetekre kerül sor, amitől még Michael Baynek is csorogna a nyála. Esküszöm, hogy a Transformers 3-ban történő városrombolás, porba fing az Acélemberben történő pusztítás mellett. Olyan szinten izgalmas és látványos az az összecsapás, hogy megkockáztatom, az év egyik legjobb akciójelenete. Felhőkarcolók sokasága dől össze, egy utca illetve egy ház sem marad éppen, a civilek közül is csak néhány tud megmenekülni. Persze a filmben a robbanásokat sem kell hiányolni. Mindehhez remek aláfestestő zenék vannak. Olyas fajta ritmusok, amelyek fokozzák a film drámaiságát is. Az biztos, Zach megengedte a vizuális effektekkel foglalkozó szakembernek, hogy ki élje a fantáziáját a filmen.

 

Az Acélember - kritika

 

Az akciójelenetek nagyon jók voltak, csak sajnos sok helyen elég zavaró a folyamatos kamerarángás. A film közepéig rengetegszer ráng meg a kamera, olyan sima párbeszédeknél is, ahol nem kéne. Amikor éppen hősünket látjuk repülni, ott iszonyatos mozgást láthatunk a képernyőn. Szerencsére a film második felében, már orvosolták a hibát, talán lecserélték az operatőrt vagy nem tudom, de ott már nincsenek ilyen zavaró tényezők, talán annyi, hogy a film túl depresszív. Egy kis rendes humor jót tett volna neki. Igaz van benne egy-két poén, de azok olyan faviccek, amin még egy fa sem nevetne! Jó a film nem egy mosolygós témát dolgoz fel, nem is egy vígjáték szintű humort szerettem volna látni, csak egyszer kétszer szívesen nevettem volna úgy, mint a Vasember 3 esetében.    

 

Az Acélember - kritika

 

A színészek is nagyon jók voltak, Henry Cavill alakította eddig a legjobban Supermant. Az ő szerénysége nagyon jót tett a szerepnek. Alkatilag is illet a hős megformálásához. A karakterfejlődés is tök jól megtörténik a film végére.  Habár Amy Adams nem olyan csini bomba, mint az elődje Louis Lane szerepében, bizonyára még öregebb is mint Superman, viszont az alakítása egész jó volt. De Superman és Louis szerelme elég gyengére sikeredett. Kicsit többet is foglalkozhattak volna vele, mert a két szereplő csókja a film végén még kicsit korainak, indokolatlannak tűnt. A szerelmi szállat kicsit elhanyagolták. A Zod tábornokot alakító Michael Shannon nagyon illet a szerepéhez. Kellő gonoszsággal töltötte meg a karakterét. A Kryptoni jelenete után azonban eléggé elhanyagolták a szereplőt, kicsit több megszólalási lehetőség és pár jelenet nem ártott volna még neki. Superman két mentora: Kevin Costner és Russell Crowe nagyon jól alakítottak. Főleg az előbbi színész Clark keresztapjaként nagyon megtöltötte a karakterét drámaisággal, az utóbbi Clark valódi apjaként, viszont hozta a már tőle megszokott formáját. Diane Lane kicsit üresnek tűnt néhol-néhol, amúgy egész jól megformálta Clark aggódó keresztanyukáját.   

 

Az Acélember - kritika

 

Sokan viszont többet vártak ettől a filmtől. A legtöbbeknek az volt a problémájuk, hogy a film első felét végig unták. Jó nem kell nagyon sok akcióra számítani a flashbackeknék, de azért szerintem nem volt az olyan rossz. És ha már Nolan volt a film producere, gondoljatok arra, hogy lehetséges, hogy az Acélember, olyan mint a Batman: Kezdődik. Amolyan bevezetés, és a nagyobb akciót, illetve az áttörést a második részre tartogatja. A DC, szuperhősös univerzumának kiépítését már el is kezdte, habár talán még nem olyan nagy sikerrel, mint ahogy azt a Marvel tette. Én kíváncsian várom a film folytatását. A 2015-ben jövő Igazság ligája akár már méltó ellenfele lehet, a szintén akkor jövő Bosszúállók 2-nek.

Értékelés: 9/10

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Bence - Nagyon jó!

2013.07.08 13:39

Ez a film tényleg nagyon jó volt!!!!!! Nekem a Kryptoni jelenet tetszett a legjobban!! De szerintem jobb csajnak kellett volna játszania Louis Lanet. De am az egész film nagyon király volt!!!!!!!!!!!!!!!!:))))))))))))))))))))))