Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az Óriásölő - kritika

 

Egyszer volt, hol nem volt, történt az, hogy egy újabb „hollywoodi népmese” került a mozikba, jó ötletekkel, de sajnos nem olyan jó megvalósítással.

 

 

Ez a film pedig az Óriásölő. De egy film sincs sztori nélkül, így hát kezdjük azzal: Jake (Nicolas Hoult), egy szegény parasztlegény, egy nap a városba megy, hogy eladja nagybácsija lovát és szekerét. Ám a városban ellopják a szekeret és a lováért egy pap néhány „varázsbabot” ad, és a lelkére köti, hogy ezeket semmiképpen sem érheti víz. Egészen ironikus az, hogy ezeket a különös babokat egy olyan házba viszi haza Jake, ahol történetesen a tetőt kéne megcsinálni, mivel beesik rajta az eső. Ráadásul pont ítéletidő van. Egy váratlan vendég is érkezik. Aki nem más, mint a hercegnő (Elenor Tomlinson). Ki gondolta volna? Egy csepp eső megérint egy babszemet, és láss csodát, elkezdődik az égig érő paszuly legendája, miután egy akkora bab nő ki a földből, ami egészen a felhők fölé emelkedik és magával emeli a szegény fiú házát is, benne a hercegnővel. Persze a nagyon aggódó király apuci azonnal a lány megmentésére küldi legjobb embereit és a persze a parasztlegényt. De a fenti világ sok veszélyt tartogat a mentőosztag számára, persze elsősorban dühös óriásokat, akik a föld meghódítását tervezik.

 

 

És így már el is készült az égig érő paszuly modernkori feldolgozása. Idén már volt egy példa arra, hogy a rendező népmesei alapanyagokhoz nyúlt, ez a film pedig a Jancsi és Juliska történetének teljes átdolgozása volt.  Na, de térjünk csak vissza a mi filmünkhöz, amit nem más rendezett, mint Bryan Singer, az első két X-men film rendezője. Jogosan is kérdezhetnétek, vajon jól döntött a rendező, hogy egy ilyen alapanyaghoz nyúlt? Szerintem megérte. Elég jó film lett, izgalmas és néha szórakoztató is. Habár nem szabad ettől a filmtől olyan sokat várni. Talán néhányan már az előzeteséből is rájöttek arra, hogy ez egy gyerekmese. Ez a mozi nem akar akciófilm lenni, és ezt figyelembe kell venni. Tehát, csak azok menjenek el megnézni, akik nem számítanak világmegváltó sztorira és akciójelenetekre, habár az utóbbiból van egy két nagyon jó is.

 

 

A filmnek két nagy problémája van: a színészek és a látvány. Sajnos a színészek nem adtak át nekünk önmagukból szerintem semmit. Nem ismertük meg őket, a személyiségükről még csak nem is beszélve. Erre egy kiváló példa Nicolas Hoult, akiről annyit tudunk, hogy tériszonyos, szegény és szerelmes a hercegnőbe.  Pedig ő  már bizonyított az X-menben.  Remélem, a következő filmjében (az Eleven Testekben) már meg fogja nekünk mutatni, hogy ő az a színész, akit láttunk az X-menben. Nála talán jobban teljesített Ewan McGregor, aki a királyi testőrök vezére volt. Nála már átjött valami a személyiségéből, nagyon szimpatikusan megformálta a színész ezt a lovagot.  De van egy olyan ember, aki minden színésznél jobban teljesített, ő pedig szerintem a Elenor Tomlinson a hercegnő szerepében. Ő már igazán szerethető volt. Megtudtuk, hogy ő maga akar magának férjet választani és ki akar törni apja árnyékából, mivel kalandokra vágyik. Jól tükröződtek az érzelmei, például amikor elfogták  az óriások, rémültségét nagyon jól megmutatta nekünk, nem úgy, mint Ewan McGregor, aki olyan „gyengén” mutatta ki a félelmét, pedig látszott rajta, hogy el akarja jól játszani, de ez nem sikerült neki.

 

 

 A következő probléma szerintem a 3D és néha a CGI. Ugyanis a 3D valahogy nem olyan meggyőző. A CGI viszont jól sikerült, csak akkor gyengébb, amikor az óriások szemszögéből az embereket mutatták, azok olyan megnyúltak lettek, eltorzultak. De az óriások mozgása kiváló, mivel színészek mozogtak és az ő helyükre beanimálták az óriásokat. Így nagyon élethűek lettek. De még van egy problémája a filmnek. Ez pedig az, hogy néha a történet nem eléggé logikus. Sajnos néhol már nem tudjuk, hogy az emberek mit miért cselekszenek. Erre példa, amikor a gonosz lovászmester ellopja Erik király sírjából a varázskoronát és azzal felmegy az óriásokhoz, hogy szolgasorba döntse őket és velük elfoglalja a Földet. Csak sajnos nem tudjuk, hogy mi szüksége van arra, hogy lerombolja Albiont és elfoglalja a Földet.

 

 

 Igaz, vannak hibái, de nem lett rossz film. Ajánlom, hogy menj el, nagyon izgalmas kikapcsolódást ad ez a film, sőt helyenként én is izgultam a szereplők sorsáért. Néhol van egy kis „értelmetlenség” benne, de néhol vicces és főként izgalmas. Amikor a dühös óriások megtámadják a várost, az már annyira izgalmas, hogy sajnáltam azt, amikor végül legyőzték a monstrumokat. Elsősorban gyerekkel ajánlom megnézni, szerintem az egész családnak jó szórakozás, és nyugalom, nincs benne semmi vér, halottakat se mutatnak benne (csak egyszer). Én 10/7,5-re értékelem. 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Ákos - Jó a kritika

2013.08.05 10:39

Egyetértek a kritikával, a 3D nagyon szar, nem éri meg úgy nézni!

Márton - Egész jó!

2013.08.04 22:19

Egész jó film, csak szerintem a film végén abban a csatában azt is szívesen néztem volna, ahogy a lovagok nem csak íjászkodnak és katapultálnak az óriásokra, hanem közelharcban is kipróbálták volna magukat. Egyetértek a kritikával, szerintem is a 7,5 az ideális értékelés a filmnek! :)