Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Coming out - kritika

2013.12.08

 Egy vígjáték, amely ezúttal nem Hollywoodból érkezett, hanem Made in Hungary címke áll rajta és egy olyan témáról szól, amelyet nem túl gyakran visznek vászonra, pláne nem hazánkban.

 

filmfan---coming-out.jpg

 

Ugyanis ez a film a homoszexualitásról szól. Csak kevés olyan rendező van, aki be mer vállalni egy filmet ebben a témában. Orosz Dénes úgy döntött, hogy mégis csinál egy ilyet. Ez lett a Coming out, ami hazánk első olyan vígjátéka, amely egy meleg párról szól. Vajon ezzel a filmmel tör ki a magyar filmipar a csendből? Nem mondhatnám. De ne menjünk bele ennyire, inkább kezdjük a sztorival!

Erik (Csányi Sándor) egy rádióműsor vezetője, aki büszkén vállalja másságát. A rádióműsorában is olyan embereken segít, akik elbizonytalanodtak az identitásukban, akik nem merik vállalni önmagukat. Eriket rengeteg támadás éri identitása miatt, de ő mókának veszi azt, hogy reggelente megdobálják tojással, azt, hogy az emberek rendszeresen belekötnek, sőt még az se zavarja, hogy a szomszéd, Pecsák úr (Mucsi Zoltán) kerüli őt és nem viszonozza a kedvességét. Időközben Balázs (Karalyos Gábor), Erik szeretője megkéri a kezét, ezért elkezdik szervezni az esküvőt. Azonban miután egy doktornő motorral véletlenül elüti Eriket, kerekestül felfordul az élete, ugyanis a baleset után furcsa dolgokat érez magán. Elkezd vonzódni a másik nemhez. A baleset előtt még undorítónak tartott stírölést sem veti meg, a női keblek láttán pedig szó szerint a kávé is kiesik a kezéből. Egyre inkább beleszeret az orvosnőjébe, Lindába (Tompos Kátya), aki a balesetet is okozta. Próbál visszatérni a régi kerékvágásba, de választani a kell a két szerelme között. Vajon kit választ?

 

filmfan---coming-out.jpg

 

A sorok olvasása után azt a következtetés vonhatjuk le, hogy a film készítői tényleg dolgoztak a forgatókönyvvel. Nemcsak egy agybutító sztorit kapunk, hanem egy olyat, ami azért valljuk be, nem valami hétköznapi. Talán ezért is tűnik ilyen ötletesnek. Nem egy Nagyfiúk-féle sztori, hanem egy olyan, amin tényleg gondolkoztak és a lehető legérdekesebbre csinálták meg. A történet befejezését nem lehet előre kiszámítani egészen a film végéig. Jó, azért nyilván lehet egy sejtésünk a végkifejletről, hiszen általában így végződnek a romantikus filmek. De szerintem a történet vezetéssel nincs semmi baj.

 

filmfan---coming-out.jpg

 

A színészek sajnos nem teljesítettek valami jól, mivel csak a film második felében aktivizálták magukat és akkor is főleg Csányi Sándor. Habár, ilyen tekintetben neki lehetett a legkönnyebb dolga, hiszen az ő karakterét ismertük meg a legjobban. Apropó a karakterek. Sajnos Csányi karakterén kívül az összes nagyon gyenge lett. A Karalyos Gábor által alakított Balázs enyhén szólva is semmilyen volt. Az tény, hogy semmit nem tudtunk meg róla, de még a jelleméről sem. Ezért nem hibáztatom nagyon Karalyost a gyenge alakításáért. El tudom képzelni, hogy annyit mondtak neki, hogy formáljon meg egy szerény, meleg karaktert, oszt csókolom! De legalább Csányi alakítását lehet kicsit dicsérni, ugyanis ő azért megerőltette magát. Az alakításában az volt a dicséretre méltó, és ez az összes meleg karakter megformálójára igaz, hogy nem játszották túl a szerepüket. Erik nagy jellemváltozáson, egy jellemfejlődésen megy keresztül. Nagyon tetszett, ahogy a baleset következményeként megváltozott identitása, észre vehető lett a rádióban adott válaszain is.

 

filmfan---coming-out.jpg

 

Sajnos a filmnek van még egy hibája, ami talán a legnagyobb. Ez egy vígjáték lenne, csak sajnos a poénok nem ütnek olyan nagyot, mint amilyet kéne. Azt nem állíthatom, hogy nincsenek benne vicces jelenetek, mert hát vannak, csak sajnos nincs olyan sok. Az a kevés is inkább csak mosolyt csal az arcunkra, minthogy megnevettetne. Azért néhány vicces beszólás van benne, csak sajnos mindet ellőtték az előzetesben. Így nem tartogat magában új poénokat, max. egyet-kettőt. Persze a jelenetekben van egyfajta komikum, amely néhányszor a színészek alakításának köszönhető, de én sajnos párszor éreztem azt a lehangoltságot a filmben, ami a magyar filmekre jellemző.

 

filmfan---coming-out.jpg

 

Összességében ez a film ebben a formában, vígjátékként nem húzza ki a magyar filmgyártást a gödörből, de legalább egy egész jó próbálkozást láthattunk. Elég érdekes volt az, hogy a több mint százfős moziteremben egyedül én ültem, ugyanis senki más nem jött el a vetítésre. De legalább jobban tudtam koncentrálni a filmre és nem dühítettem fel magam azon, ahogy mások kotorásznak a popcornos doboz legalján az utolsó kukorica szemekért. Remélem, hogy sokan nézik meg majd ezt a filmet, mert azért egész jó lett és mert hazai.

Értékelés: 7/10    

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.