Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egyik kutya, másik eb - Fehér isten - kritika

2014.06.24

Egy film, amely izgalmas, drámai és mindezek felett még elgondolkodtató is. Ami még jobb, hogy mindez magyar kézből származik.

 

filmfan---feher-isten.jpg

 

A Mundruczó Kornél rendezésében készült Fehér isten című film már a cannes-i filmfesztiválon is hatalmas sikert aratott. A film elnyerte az Un certain regard szekció fődíját. Egy magyar film fődíjat nyer? Ráadásul egy ilyen nevezetes filmfesztiválon? Ilyen is régen volt már.

Lili (Psotta Zsófia) anyukája elutazik, ezért az apukájánál (Zsótér Sándor) kell laknia. A kislány magával viszi a kutyáját, Hágent (Luke és Body). Ennek az apukája egyáltalán nem örül. Akkor meg teljesen kiborul, amikor megtudja, hogy mivel a kutya keverék, ezért adót kell utána fizetnie az anyja helyett. Ezért otthagyja a kutyát az út szélén. Lili próbálja megtalálni az elveszett kedvencét, de ez szinte reménytelennek tűnik. Hágennek viszont még nehezebb a sorsa, hiszen ő gazdától gazdáig bandukol, és megtapasztalja, hogy milyen kegyetlenek is az emberek.

 

filmfan---feher-isten-2.jpg

 

Ettől a ponttól a film Lili és Hágen történetét mutatja be. Psotta Zsófi alakítása nagyon jó, habár ez a kislány valójában önmagát alakította: egy kamaszkorban lévő, lázadó lányt, amit remekül vissza is adott. A film egy remek pontja: Hágen. A kutya filmbeli rossz sorsa átérezhető a fantasztikus alakítás miatt. Két kutya alakította Hágent, mégpedig Luke és Body. Olyan remekül betanították ezeket az állatokat, hogy az lenyűgöző. Az állatok arcán lehet látni azokat a szenvedéseket, amiket a filmben átélnek. Zsótér Sándor is jól megformálta az apa szerepét, csak az a baj, hogy az apuka nagyon a háttérbe lett szorítva, hiszen keveset tudunk meg róla, nem ismerjük meg mélyebben a személyiségét, a lányával való kspcsolatát. Thuróczy Szabolcs remek alakítást nyújtott, ő formálta meg Hágen egyik gonosz gazdáját.

 

 

filmfan---feher-isten-3.png

 

Ahogy halad előre a történet, eljutunk egy olyan pontra, ahol a film a korábbi művészfilmes önmagából átvált egy thrillerre emlékeztető alkotásba. A filmben innentől kap nagyobb hangsúlyt az, hogy a filmben a kutyák a kisebbséget és az elnyomottakat szimbolizálják, ugyanis eljön a keverék kutyák lázadása. Ez nagyon látványos része a filmnek, hiszen több száz kutya mozog együtt. Egyeseknek ez a rész kicsit talán brutális lehet, hiszen az állatok nem egy halottat hagynak maguk után. Hágen megbosszulja azt, amit az emberek vele tettek. Ennek a lázadásnak az lehet az üzenete, hogy lehet szó a legjobb barátainkról is, de ha embertelenül bánunk velük, akkor akár még őket is az ellenségeinkké tehetjük.

 

filmfan---feher-isten-6.jpg

 

A film operatőre, Rév Marcell nagyon szép felvételei és a remek kameraállásai csak fokozzák az élményt. Habár néhol zavaró lehet, hogy az operatőr nagyon sokszor kézi kamerát használt, és eléggé remegett a keze. De azért nem használt statívot, mert a kézi kamerával felvett jelenetek néző közelibbek.

 

 

filmfan---feher-isten-4.jpg

 

A Fehér isten egy remek alkotás. A film arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen csúnyán bánunk az állatokkal, legyen az kutya vagy akármi más. Rádöbbent bennünket arra, hogy senkit vagy semmit sem lehet büntetlenül megalázni, kínozni.  A film remekül kelt drámai hatást, és főleg az utolsó fél órában nagyon izgalmassá válik. Mundruczó Kornél remek filmet készített és külön szeretnék gratulálni azoknak az embereknek, akik betanították ezt a több száz kutyát.

 

Értékelés: 8,5/10

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.