Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ilyen egy igazi magyar suttyófilm második része - Argo 2 - kritika

2015.05.02

Az Argo folytatása 11 évvel az első rész bemutatása után jelent meg. Azonban ez a film minden várakozást megért!

 

filmfan---argo-2-7.jpg

 

A magyar filmgyártás sajnos nem az aranykorát éli. Nincs nagy érdeklődés a hazai filmek iránt, és sajnos a megjelent produkciók általában nem valami jók. Azonban néha kapunk egy-két filmet, amely után jó érzéssel hagyhatjuk el a mozi termet. Ilyen a tavalyi Fehér isten vagy éppen az Argo második része.

Az Argo 2004-ben jelent meg, és nyugodtan mondhatjuk, hogy abszolút közönség kedvenc volt. Azonban a költségvetés, amely a film készítőinek rendelkezésre állt, nagyon kevés volt, és ez érződött is a filmen. Nem mondom, hogy rossz alkotás lenne, de nem egy világmegváltó film volt. Már akkor felmerült a folytatás lehetősége, ám a második rész csak 11 évvel később, most került bemutatásra. Ezúttal már sokkal nagyobb pénz volt a projekt megvalósítására, és szerintem mondhatjuk, hogy Árpa Attila egy igen szórakoztató filmet készített el a számunkra.

 

filmfan---argo-2.jpg

 

A történet az első rész után veszi a kezdetét, Balog Tibi (Kovács Lajos) letöltötte a börtönbüntetését és éppen szabadul, Bodri (Scherer Péter) gyorséttermi bizniszbe kezd, Tyson (Kiss József) a komából ébredezik, Pscyho (Bicskey Lukács) pedig a szokásos brutális pszihopata dolgait csinálja, mint az előtt. Ekkor egy japán milliárdos felbéreli a híres nindzsát, Fekete Lótuszt (Kulka János), hogy a Tejesemberrel (Oszter Sándor) szerezzék meg a világ első floppylemezét, ami történetesen pont Budapesten van. Hirtelen képbe kerül az újra összekovácsolódó Balog Tibi-banda, hogy ők végezzék el a melót, persze nem kevés pénzért…

 

filmfan---argo-2-2.jpg

 

Van egy olyan filmes közhely, hogy egy széria második része soha nem lesz olyan jó, mint az első rész. Árpa Attila pont erre cáfolt rá. Az Argo 2 köröket ver az első epizódra. De ne siessünk ennyire előre! A filmben rengeteg akciójelenet van, amit azért magyar alkotásokban nagyon ritkán látunk/láthattunk. Mindezt csak tetőzi, hogy ezek nemcsak jól megkoreografáltak, de még látványosak is. Van itt minden, ami szemnek, szájnak ingere: kardpárbaj egy gémeskút tetején, autós üldözéses jelenet, tank, szlovák hadsereg… Mindezt nagyon hatásos fekete komédiával kombinálja a film, ami így jó elegyet alkot.

 

filmfan---argo-2-3.jpg

 

A film tényleg nagyon vicces, és kinőtte a szokásos magyar filmes kórt, vagyis hogy egy filmben a legjobb humorforrás, ha káromkodunk. Persze itt is megy a szokásos „bazzmegelés”, de olyan szereplők vannak a filmben, akiknek a személyisége már önmagában is vicces. Az ő esetlenségük – csakúgy, mint az első részben – itt is a központi elem, és ez nagyon jól működik. Az egyik legnagyobb meglepetés azonban az, hogy még a CGI sem lett rossz, persze azért néha vannak gyengébb pillanatai, de többségében élvezhető.

 

filmfan---argo-2-4.jpg

 

A színészek is nagyon jól teljesítenek, a Balog Tibit alakító Kovács Lajos remek formát mutat, csakúgy mint Scherer Péter Bodri szerepében. Ez a két úriember nyújtja a legjobb alakítást a filmben. Itt van még Bicskey Lukács karaktere is, aki egy szót sem szól az egész filmben, ezért is nehezedett a vállára dupla súly, ő ezt azonban jól megoldotta. A Tysont megformáló Kiss Józsefre se lehet panasz, az ő karaktere az egyik legnagyobb humorforrás a filmben.  

 

filmfan---argo-2-5.jpg

 

Azért nem beszélhetünk tökéletes alkotásról, mert itt is vannak hibák, például a Fekete Lótusz által vezetett csoportot igazából nem ismerjük meg, valamint a második rész alapkoncepciója nagyon hasonlít az első részére, mélyebb mondanivaló sincs… Ezek fölött azonban mind szemet hunyhatunk, hiszen az alkotás többet nyújt ennél: fantasztikus szórakozást.

 

filmfan---argo-2-6.jpg

 

Árpa Atilla egy korábbi sajtótájékoztatón ezt mondta a filmről: „Elkészült és baszott jó lett.”. Ezt én is így mondanám, csak kicsit más szavakkal. Egy hihetetlenül szórakoztató alkotást kaptunk, amit szerintem muszáj megnézni, ha egy kis kikapcsolódásra vágyik az ember. Ezért is vagyok csalódott, hogy egy ilyen jó magyar alkotás premierjén csak hatan ültünk a nagyjából száz férőhelyes mozi teremben. De ez a lényegen nem változtat, remek filmet kaptunk, amely bár nem húzza ki a gödörből a magyar filmipart, azonban a minél több ilyen humoros és izgalmas film talán meghozza a nézők érdeklődését a hazai alkotások iránt.

 

Értékelés: 8/10   

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.