Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ilyen egy jó magyar thriller - A martfűi rém - kritika

2016.11.15

A martfűi rém egyben kor- és kórrajz is, hiszen egy hírhedt sorozatgyilkosságot mutat be a szocializmus idejéből, úgyhogy a rendszer működése sem maradhatott ki a filmből.

 

filmfan---a-martfui-rem.jpg

 

A martfűi rém az év egyik legjobban várt hazai filmje, nem véletlenül. Egyrészt elég „pikáns” témát dolgoz fel, hiszen kicsiny országunkban nem mindennapos dolog egy sorozatgyilkosság, és pláne nem volt az a Kádár-korszak idején. Hazánk nem bővelkedik a jó thrillerekben, ezért is volt örvendetes, hogy Sopsits Árpád megfilmesítette a gyilkosságot, de szerencsére a Torzók és A hetedik kör rendezőjében ezúttal sem kellett csalódnunk.

 

Az 1950-60-as években egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisváros, Martfű mindennapjait egy nő brutális meggyilkolása és megerőszakolása rázta meg, ám a rendőrség hamarosan el is kapta a feltételezett gyilkost, Réti Ákost (Jászberényi Gábor), akit életfogytiglanra ítéltek. Azonban pár évvel később újabb támadások és gyilkosságok történtek, míg végül a rendszer is beismerte, hogy összefüggés van az esetek között és nem a megfelelő embert zárták a rácsok mögé. Két nyomozóra hárul a feladat, hogy kiderítsék a valós elkövető személyét. 

 

filmfan---martfui-rem-3.jpg

 

A film nemcsak egy sorozatgyilkosság krónikáját meséli el, hanem egy rendszer működését is bemutatja. Tulajdonképpen a bűnesetek pszichológiai háttere mellett a hatalom reakciójára is kitekintést tesz. A film valós képet fest egy korról, amikor például a rendőrségen fontosabb volt az, hogy a kollégákat megfigyeljék vagy eltusolják korábbi hibáikat, minthogy kiderítsék, hogy ki állhat a támadások hátterében. Éppen ezért a film nem egy, hanem három fő szálon fut, az eseményeket a gyilkos, a nyomozók és az ártatlanul elítélt férfi szemszögén keresztül is bemutatja, melynek köszönhetően a film nem marad meg egy egyszerű bűnügyi filmnek, ehelyett sokkal összetettebb képet alkot. Így a kétórás játékidő alatt a film be tudja rántani a nézőt, habár tagadhatatlan, hogy helyenként kicsit leragad a cselekmény, ezáltal néha kissé unalmassá válik a film.

 

filmfan---martfui-rem-4.jpg

 

A hangulat végig feszült marad, különösen a Hajduk Károly által alakított gyilkos jelenlétében. Hajduk kitűnően játssza az elmebeteg erőszaktevőt, aki amiatt hátborzongató, hogy szimplán csak egy hétköznapi ember. A készítők valamelyest foglalkoztak a filmben azzal, hogy mi késztet egy férfit arra, hogy ilyen bűnöket elkövessen, habár ahogy ez el is hangzik a filmben, egy normális ember számára ez szinte megérthetetlen. Ez nyilván igaz, de a nézőnek valamelyest hiányérzete támad, ugyanis mintha túlságosan leegyszerűsítették volna ezáltal a gyilkos motivációját. A gyilkos feleségét alakító Balsai Móni ezúttal is kitűnő alakítást nyújt.  

 

filmfan---martfui-rem-2.jpg

 

Azt, hogy a rendszer mit tesz a benne élőkkel, megmutatja a két nyomozó esete. Az egyik oldalon, az Anger Zsolt által megformált Bóta, egy alkoholista, motiváció nélküli nyomozó, míg társa Zoltán, egy fiatal, lelkes, céltudatos személy, Bárnai Péter alakításában. Könnyen lehet, hogy fiatalon Bóta is hasonló személyiség volt, ám belefáradt a folyamatos hazudozásba. Anger Zsolt karaktere egyébként a film humorforrásaként is funkcionál, a színész kiváló alakítást nyújt a film során, de ezt tőle már megszokhattuk. Bárnai Péterrel eddig nem sokszor találkozhattunk, ennek ellenére a film egyik legjobb alakítása fűződik a nevéhez.  

 

filmfan---martfui-rem-3.jpg

 

Megvalósítás tekintetében a filmbe szinte nem lehet belekötni, az operatőri munka remekül kivitelezett. A martfűi rém sokszor elég brutális, de a témájából kifolyólag nem is lehetne másmilyen. Sőt mindez a nyers erőszak inkább a film előnyévé válik, hiszen kendőzetlenül mutatja be azt, hogy milyen szörnyű tetteket vitt végbe ez az ember. A gyilkos jelenetei jól megvalósítottak, és sokkolóan hatnak, de miután ezek a támadások elég hasonlóan néznek ki, egy idő után kissé monotonná válnak.

 

filmfan---martfui-rem-4.jpg

 

Összességében A martfűi rém nem lett hibátlan, de ennek ellenére egy remek alkotás. A hazai filmesek elgondolkodhatnak azon, hogy a thriller műfajában is bőven van potenciál. A film túlmutat az egyszerű bűnügyi történeteken, és mindezt remek színészekkel teszi Sopsits Árpád elmondása szerint elég hosszú út vezetett a film elkészüléséig, de azt gondolom, hogy megérte.

 

Értékelés: 8/10 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.