Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ilyen egy laza szuperhős - Deadpool - kritika

2016.03.06

Deadpool a képregények lapjai után most a vásznat is meghódítja, ezzel egy különleges élményt szerezve nekünk.

 

filmfan---deadpool-2.jpg

 

Deadpool egy igazán hányatott sorsú képregényhős volt. Annak ellenére, hogy óriási népszerűségnek örvendett, a FOX mégsem bízott eléggé a karakterben ahhoz, hogy önálló filmet kapjon. Hiába lobbiztak többen egy Deadpool moziért, a stúdió túl kockázatosnak tartotta. Azonban aztán Ryan Reynolds főszereplésével és Tim Miller rendezésében leforgattak egy tesztjelenetet, amely után valamilyen csoda folytán mégiscsak zöld utat kapott a projekt. Ez történt 2014 nyarán, és hosszú várakozás után végre eljutottunk a máig, amikor is már a mozikban is megtekinthetjük az alkotást.

 

Wade Wilson (Ryan Reynolds) egy egyszerű zsoldos, akinél rákot diagnosztizálnak. Azonban egy olyan ajánlatot kap, amelyet kénytelen elfogadni, hiszen egy csoport azt ígéri neki, hogy kigyógyítják a betegségből és ráadásként különleges képességekre is szert tesz. Hogy barátnőjének (Morena Baccarin) ne kelljen látnia szenvedését, belemegy a dologba, ám a beavatkozás nem várt következményekkel jár: Wade egész bőre undorítóvá válik. Ezért úgy dönt, hogy bosszút áll azon, aki ezt tette vele.

 

filmfan---deadpool-3.jpg

 

Deadpool egy különleges karakter. Nem mondhatjuk rá, hogy a helyes értékeket képviseli, inkább egy amolyan átmenetet képez a jó és a rossz között. A saját érdekei szerint cselekszik, és ha azok megkívánják, akkor nem retten vissza az emberöléstől sem. Remek humorral rendelkezik, és ami a legérdekesebb, hogy tisztában van azzal, hogy ő egy képregényben vagy ez esetben egy filmben szerepel, tehát ledönti azt a bizonyos negyedik falat, és bátran szól a nézőkhöz. A filmet óriási várakozás övezte, ezért valószínűleg a legtöbb rajongó magas elvárásokkal ült be a moziba, ám nem hiszem, hogy fanyalogva hagyták volna el a termet, hiszen egy remek adaptációt kaptunk.

 

filmfan---deadpool-4.jpeg

 

Először is a film megbolygatta a történet linearitását. A film kezdetekor már Deadpoolt láthatjuk, majd ezután párhuzamosan követhetjük nyomon a jelen és a múlt eseményeit. Ezáltal sokkal izgalmasabb módon ismerhetjük meg a hőst, hiszen nem a szokásos módon mutatják be. Sokan aggódtak, hogy a film nem lesz hű a képregényekhez, mert nem vállalják majd be a véresebb jelenteket, káromkodásokat. Ám szerencsére nem az aggódóknak lett igazuk. Hiszen a Deadpool kifejezetten – a szuperhős-filmektől nem megszokottan – brutális lett: csak úgy repülnek a levágott fejek, hullanak az emberek és még sorolhatnám. A készítők nem riadtak vissza a káromkodásoktól, valamint a szexjelenetektől sem.  Tényleg egy korhatáros filmet kaptunk. És, hogy ez baj? Hát, hogy lenne. Szerintem a szuperhős-filmek kedvelőnek többsége már régóta vágyott egy olyan alkotásra, amelyben nem a jól megszokott sémát láthatjuk, hanem annak teljes tükörképét. Igazából pont ez Deadpool szerepe. Görbe tükröt mutat az egész műfajnak. Tényleg olyan komolyan kell vennünk a szuperhősöket? Egyáltalán komolyan lehet őket venni?

 

filmfan---deadpool-5.jpg

 

A film nem feledkezett meg Deadpool humoráról sem. Az alkotás nagyon vicces lett, habár vannak gyengébben sikerült poénok, az összkép mégis pozitív. Rengeteg utalást láthatunk más filmekre, vagy színészekre, még maga a Deadpoolt alakító színész, Rylan Reynolds sem maradhatott ki ebből. Egyszerűen élvezet nézni a filmet. Ezt tetőzik a remek akciójelenetek. Annak ellenére, hogy a Deadpool kis költségvetésből készült, ez egyáltalán nem látszik meg a végeredményen. Szerintem a CGI is kifejezetten jó volt, nem értek egyet a fanyalgókkal. Egyébként a Deadpool 2 már be van rendelve, úgyhogy valószínűleg látva az első rész sikerét, a FOX sokkal nagyobb költségvetést biztosít majd a második rész számára.

 

filmfan---deadpool-6.jpg

 

A film egyetlen komolyabb negatívuma, ami a legtöbb Marvel filmre jellemző, mégpedig az, hogy most sem tudtak a készítők egy normális fő gonoszt előkaparni. Egyszerűen nincs semmi motivációja és alig tudunk meg róla valamit. Ezt leszámítva azonban egy kifejezetten jó filmet kaptunk, amely remek szórakozást nyújthat egy fárasztó nap után. Mindenképp ajánlom, hogy a filmet eredeti nyelven nézzétek meg.

 

Értékelés: 8,5/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.