Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

James Wan már megint ránk hozta a frászt - Démonok között 2 - kritika

2016.07.03

A Démonok között első része, hogy közhelyekkel éljek, elég magasra tette anno azt a bizonyos lécet, de a folytatásnak sikerült felnőnie a feladathoz.  

 

filmfan---demonok-kozott-2.jpg

 

James Wan neve ismerősen csenghet minden horror kedvelőnek, ugyanis olyan alkotások fűződnek hozzá, mint a Fűrész, illetve az Insidious első két része. 2014-ben óriásit kaszált a Halálos iramban 7-el, azonban talán a legmeghatározóbb alkotása a Démonok között volt. A viszonylag kis költségvetésű alkotás óriási bevételeket szerzett, és lévén a démonűzős történetek kimeríthetetlen alapanyagot nyújtanak, elkészülhetett a folytatás, a Démonok között 2.

 

A történet ott folytatódik, ahol az első részben abba maradt: a Warren házaspár egy időre felhagyna a paranormális események kutatásával, ám egyszerre két fronton is probléma akad, ugyanis az egyház egy londoni családhoz küldi őket, ahol is egy öregember szelleme terrorizál egy szegény családot. Warrenéknek kell kideríteniük, hogy valóban szellemjárás áll-e a háttérben vagy mindössze egy jól eltervezett színjátékról van szó. Ráadásul Lorraine Warren a látomásaiban egy apácaruhás entitás tér vissza meg vissza, amely rendesen ráijeszt a házaspárra.

 

filmfan---demonok-kozott-2.1.jpg

 

James Wan remekül operál a különféle horror klasszikusokból átvett elemekkel. A műfajban jártas rajongók simán felismerhetnek egyes jelenetekben már ismerős motívumokat, ám ez mégsem a megy film rovására. Sőt, ez nagyon jól működik a vásznon, egyszerűen a film a frászt hozza a nézőre. Wan nem gyenge jumpscarekkel próbálja a nézőt megijeszteni, hanem már magával a feszült hangulattal kiváltja a kellő hatást. A felvezetés, amikor is a család esti szenvedéseit mutatja be az alkotás, egyszerűen zseniális. Aztán lassan előtérbe kerülnek a jumpscarek, ám Wan még így is bármelyik pillanatban a szívbajt hozza a nézőre.

 

filmfan---demonok-kozott-2.2.jpg

 

Az alkotás viszonylag kis büdzséből készült, ezért nem mutogatják sokszor a gonosz lényeket a pofánkba, ám ezzel semmi gond sincsen. Legtöbbször csak a háttérben látunk egy alakot, akinek nem kéne ott lennie, és higgyétek el elég para tud lenni... A Démonok között 2 játékideje hosszú, több mint két órás, úgy hogy az egész sztorit másfél órában el lehetett volna mesélni. Ezáltal kissé vontatottá válik a cselekmény, számos olyan jelenetet kapunk, amelyek teljesen ”táj idegenek” az alkotásban. Az érzelmesebb pillanatok elférhetnek kisebb mennyiségben egy horrorban, ám itt ezt túl tolják, a sztori rovására. A film vége felé a forgatókönyv kissé túlírt, a csavar elég indokolatlannak, banálisnak hat. 

 

filmfan---demonok-kozott-3.jpg

 

Összességében viszont James Wan másodjára is egy remek horrort készített, ami nekem még jobban elnyerte a tetszésemet, mint anno az első rész. A film közel sem hibátlan, azonban megtudja ijeszteni a nézőt, ráadásul többnyire nem is gyenge jumpscarek által, hanem sokkal inkább a feszült hangulatból kifolyólag. Az alkotás korhű és végre tudunk izgulni a szereplőkért is. Valószínűleg az év egyik legjobb horrorját kaptuk meg, ezért mindenképp érdemes megtekinteni.

 

Értékelés: 8/10 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.