Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lecke az életről - A régi város - kritika

2017.02.26

A régi város az élet kegyetlenségét, a gyász témáját hivatott körüljárni, és mindezt olyan természetességgel teszi, hogy a néző szívéig tud hatolni.

 

filmfan---a-regi-varos.jpg

 

Az idei Oscar egyik legnagyobb várományosa Kenneth Lonergan filmje: A régi város, habár Kaliforniai álom és a Holdfény bemutatása valamelyest tompított az esélyein. Ennek ellenére számos kategóriában fő esélyesként számolhatunk az alkotással, mint például a legjobb férfi főszereplő kategóriájában, de emellett természetesen ott van a film az összes többi fontosabb kategóriában is. Annak ellenére, hogy az alkotás nem túlságosan különleges témát boncolgat, hanem egy olyat, amellyel sajnos mindenkinek szembe kell néznie, mégis mondhatni ez a természetesség és egyszerűség adja a legnagyobb erényét.

 

A történet szerint Lee gondnokként dolgozik Bostonban, ám testvére halálakor hazautazik a régi városába. Miután kiderül, hogy testvére a végrendeletében őt nevezte meg unokaöccse gyámjaként, elég nehezen, de belemegy a dologba. Azonban szépen lassan előkerülnek a múlt eseményei és köztük olyan tragédiák, amelyek Lee lelkét mindmáig terhelik.   

 

filmfan---a-regi-varos-2.jpg

 

A cselekmény kibontakozásával kisebb-nagyobb flashbackekből ismerhetjük meg a múltat és a főszereplőnket is, amíg egy látszólag egyszerű családi drámából kibontakozik mondhatni egy szenvedéstörténet. Szépen lassan csöpögtetik az információkat, míg végül összeáll a kép. Így tulajdonképpen a jelen és a múlt eseményei párhuzamosan zajlanak, hiszen a hétköznapi problémák és feladatok mellett ott tátong a felszín alatt a múlt a sötét árnyaival. Ráadásul főszereplőnk háttértörténete annyira érdekes és tragikus, hogy szerintem nehezen lesz olyan néző, akinél ne találna be.  A történet olyan természetességgel zajlik, mintha a való életet látnánk. A filmet végig átjárja egy amolyan melankólia és maga az alaptörténet is komoly atmoszférájú, mégis természetességgel tud átsiklani komoly hangulatból kissé humorosba. Már Lee fura viselkedése is táptalajt nyújt egyszer-kétszer a helyzetkomikumnak, illetve nagy általánosságban elmondható, hogy Kenneth Lonergan remekül tudja oldani a feszültséget fanyar humorával.

 

filmfan---a-regi-varos-4.jpg

 

Casey Affleck egyszerűen zseniális. Olyan élethűen alakítja a lelkileg megtört Lee-t, hogy helyenként a nézőnek olyan érzése támad, mintha nem egy film szereplőjét, hanem egy valós személyt látna. A fájdalom és a mély sebek végig ott vannak Affleck alakításában. Kifejezetten intenzív és megindító az alakítása és szerintem bátran kijelenthetjük, hogy a színész élete legkomolyabb teljesítményét nyújtja. De szintén remekül alakít Lucas Hedges, aki egy átlagos tinédzsert kelt életre, valamint a viszonylag keveset szereplő Michelle Williams, aki a Casey Afflack-el közös jelenetében a film csúcspontját, legkatartikusabb jelenetét valósítja meg.

 

filmfan---a-regi-varos-3.jpg

 

A film remekül bemutatja, hogy a gyász mennyire megváltoztathatja az embert, és hogy mennyire nehéz a feldolgozása. A dialógusok egytől egyig természetesnek hatnak és épp ezért még inkább tudunk azonosulni az amúgy is jól megírt karakterekkel.  A film több szereplőn keresztül mutatja be, hogy mennyire eltérhet a különféle tragédiák megélése. Hiszen egyrészről itt van Lee, aki szinte teljesen elvesztette életének az értelmét és a másik kézen pedig Patrick, aki tiniként rájön arra, hogy mennyire fontos továbblépni, mert bármilyen kegyetlen is tud lenni, attól még nem áll meg az élet.

 

filmfan---a-regi-varos-5.jpg

 

Összességében A régi város az év egyik legjobb drámája, hiszen természetességével és egyszerűségével egyszerű azonosulni. Pláne, hogy a színészek, különösen Casey Affleck brillíroznak. A forgatókönyv és a rendezés is kiemelkedő, egy viszonylag egyszerű történetből bontakozik ki egy rendkívül erős dráma. A film rávilágít arra, hogy az élet nem csupa öröm, hanem kegyetlen és sajnos ez ellen nem lehet mit tenni, mindössze azt, hogy nem ragadunk le a múltban, hanem megpróbálunk továbblépni.

 

Értékelés: 9/10 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.