Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nem csak a 18 éveseké a világ! - A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt - kritika

2014.06.15

 Kisülhet valami jó abból, ha egy 100 éves ember úgy dönt, hogy lelép az öregek otthonából? Igen, mégpedig egy remek vígjáték.

 

 

filmfan---a-szazeves-ember--aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt.png

 

A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című vígjátékot Jonas Jonasson bestselleréből adaptálták a vászonra, Felix Herngren rendezésével. Habár a filmre kissé aggódva ültem be, hogy a svédek milyen komédiát készítenek, de ez az aggodalom a film végére, csakúgy, mint az öregember, eltűnt.

Allan élete két dologból állt: pia és a robbantgatás. Azonban miután bekerül az öregek otthonába, ezekkel mind fel kell hagynia. Eléggé unja az ottani életét, így hát pont a 100. születésnapján úgy dönt, hogy elhúzza a csíkot. Miután kimászott az ablakon, a közeli buszpályaudvarhoz megy, ahol vesz egy jegyet. Indulna is, csak közben összefut egy rossz fiúval, aki megkéri, hogy vigyázzon a bőröndjére, néhány percre. Allannak viszont megjött a busza, ezért elmegy a bőrönddel együtt. De a bűnözőnek hiányzik az a bőrönd, ami nem is csoda, hiszen a táska 50 millió koronát rejt magában.

 

filmfan---a-szazeves-ember--aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt-2.jpg

 

Így elindul az üldözés, melynek során Allan újabb és újabb barátokra tesz szert. Az öregember visszaemlékezéseiből megismerhetjük az életét, valamint a 20. század átírt történelmét. Megtudhatjuk, hogy Allan részt vett a Manhattan-tervben, vagyis az atombomba feltalálásában. Egy robbantás mániásnak ennél nem is lehetne nagyobb durranás az életében, azonban ő még számos híres emberrel találkozott, például a spanyol diktátorral, Francoval. Sőt Sztálinnal is kapcsolatba kerül, aki a Gulágra küldi a fiatal Allant. Itt egy újabb embert ismer meg, Herbert Einsteint, aki Albert Einstein féleszű ikertestvére.     

 

filmfan---a-szazeves-ember--aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt-3.jpg

 

Habár a film cselekménye kicsit döcögősen indul be, azonban egy kis idő múlva azt tapasztaljuk, hogy magába szippant minket a történet. Ez az átdolgozott történelem, és a jól eltalált poénok nagyon viccessé teszik a filmet. Persze a történelem során számos ember meghal, de ezeket az elhalálozásokat olyan viccesen mutatják be, hogy a legjobb szándék ellenére is, legalább egy széles mosolyt csalnak az ember arcára. Persze nem csak a fiatal, hanem az idős Allanon is kacaghatunk egy csomót, hiszen furcsábbnál furcsább helyzetekben találja magát, egyszer együtt utazik egy hullával, másszor pedig egy elefánttal.

 

filmfan---a-szazeves-ember--aki-kimaszott-az-ablakon-es-eltunt-4.jpg

 

Mindenesetre, A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt  egy remek vígjáték. Tele van poénokkal, viccesebbnél viccesebb helyzetekkel. Remek szórakozást tud nyújtani. Habár nem túl szép szájú vígjáték, de szerencsére nincs annyi káromkodás a filmben, hogy az gyomorrontást okozzon. A svédek egy eredeti filmet készítettek a fantasztikus könyvhöz.

 

Értékelés: 8/10

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.