Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Spotlight: Egy nyomozás részletei - kritika

2016.02.28

A Spotlight elég nagy késéssel érkezett meg hazánkba és egy megosztó témát dolgoz fel, ám a végeredmény magáért beszél.

 

filmfan---spotlight.jpg

 

A Spotlight 6 Oscar-jelölést is begyűjtött, nem is akármilyen kategóriákban, hiszen a film komoly esélyesként indul a legjobb film és a legjobb rendező díjáért. De emellett még jelölve van a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb vágás kategóriákban is. Mivel a Spotlight a Visszatérő után talán a másik legnagyobb esélyese a legjobb film kategóriának, ezért nyilván a magyar mozinézők sem maradhattak ki egy ilyen élményből.

 

A film egy Spotlight nevezetű oknyomozó újságíró csoportról szól, akik azt a feladatod kapják új főnöküktől, hogy göngyölítsenek fel egy ügyet, melyben egy pap egy gyermeket molesztált. A csapat nyomozásba lendül, és ahogy egyre mélyebbre ásnak, annál meghökkentőbb dolgok derülnek ki, például, hogy nem egyedi esetről van szó, hanem több száz ehhez hasonló ügy van, amelyeket az egyház már évtizedek óta eltusol.

 

filmfan---spotlight-2.jpg

 

A film egy nagyon érdekes és kényes témát dolgoz fel, amely méltatlanul kevés feldolgozást kap, lévén nem könnyű egy ilyen témához hozzányúlni. A vallás és így az egyház milliók életét határozza meg, és ez a film megpróbál a katolikus egyházban történő papok által elkövetett gyermek molesztálásról beszélni tabuk nélkül. De ez nem egyszerű feladat. Egyrészt sokaknak nem feltétlenül nyeri el a tetszését, ha az ő véleményükkel ellentétes álláspont kerül megfilmesítésre. Márpedig biztos lesznek olyan vallásos emberek, akiknek nem lesz az ínyére az, hogy a Spotlight kissé rossz színben tünteti fel az egyházat. De szó sincs arról, hogy a filmnek ez lenne a célja. Egyszerűen ez a valóság, és a film megpróbálja mindezt a lehető leghitelesebben bemutatni, ráadásul nagyon érdekes módon. Hiszen egy oknyomozó újságíró csapat nyomozásait követhetjük nyomon, akiknek feltett szándéka, hogy bebizonyítsák, hogy az egyház már évtizedek óta eltusolja az ilyen ügyeket.  

 

filmfan---spotlight-4.jpg

 

A film cselekménye kissé lassan bontakozik ki, ám aztán egyik pillanatról a másikra magába szippantja a nézőt. A kétórás játékidő alatt sikerült az ember figyelmét végig fenntartani, töretlenül. A készítőknek nem az volt a célja, hogy a látvánnyal vagy zenével éljük át a drámát, ami a vásznon zajlik, hanem sokkal inkább a történetmesélésre és a színészi játékra támaszkodtak, ezzel sokkal valósághűbbé téve a produktumot. Egy másodpercre sem zökkentem ki a filmből, egyszerűen ilyen történetmesélés mellett nem lehet unatkozni. És lehet, hogy lesznek olyanok, akik majd azt mondják, hogy ez a film csak a témája miatt lehet esélyes az Oscar-gálán, valamint ezért ilyen sikeres a kritikusoknál. De ez nem igaz. Egy jó témából csak úgy nem lesz film, több tényező is kell hozzá. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy a film nézesse magát, ne váljon unalmassá. Márpedig a Spotlightnál fenn állt a veszélye annak, hogy lévén a téma nem olyan pörgős, a hosszú játékidő alatt a film unalmassá válik. De itt a remek rendezésnek köszönhetően szó sincs erről. Úgyhogy nem lennék meglepődve, ha Tom McCharthy kapná az idei arany szobrot a legjobb rendezésért.

 

filmfan---spotlight-5.jpg

 

Azonban a remek végeredmény nem csak a rendezőnek köszönhető. Itt van ugyanis a színészgárda is, akik nagyon jól működnek együtt. Mondhatni igazi sztárparádét sorakoztat fel a film, hisz itt van Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber és John Slattery. A színészek remekül működnek együtt, de mégis a legkiemelkedőbb alakítást egyértelműen Mark Ruffalo hozza. Tényleg lenyűgöző, amit itt produkál, a kiborulós jelenete pedig egészen elképesztő. Természetesen a többi színészre sem lehet panasz: Michael Keaton folytatja az utóbbi időben látott remek formáját, de Rachel McAdams is nagyon szimpatikus alakítást nyújt.

 

filmfan---spotlight-3.jpg

 

A Spotlight egy remek film. Azonban semmiképp sem egy popcorn mozi. Az tény, hogy mindenkinek látnia kéne, de egyértelműen nem szórakozásból. Ez egy olyan film, amely le fog hangolni a témája miatt. Az embert tényleg a hatása alá vonja. A film több témát is feszeget a gyermekbántalmazás mellett, ilyen például az, hogy ki számít bűnösek: aki elköveti a bűntettet, vagy az is, aki tud róla és mégis hallgat? Szerintem mindenképp nézzétek meg, és akkor nyilvánvalóvá fog válni, hogy miért is büszkélkedhet 6 Oscar-jelöléssel a film!

 

Értékelés: 9/10       

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.