Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az ifjú pápa - bemutató

2016.11.02

Paolo Sorrentino a filmekkel kapcsolatban már bizonyította zsenialitását, ezt Az ifjú pápával a sorozatok terén is megteheti.

 

filmfan---az-ifju-papa.jpg

 

Az HBO legújabb sorozata egy fiktív pápáról, az amerikai XIII. Piuszról szól, aki mind viselkedésével, mind eszmerendszerével felkavarja az egyházat. Túl fiatal, cigizik, reggelire Cherry kólát iszik és hidegen hagyja a Vatikán gazdasági háttere. Azonban szépen lassan kiderül, hogy a gondolkodásmódjára nem igaz az a szabadosság, amelyet cselekedeteivel képvisel, ugyanis az egyház számára sokkal merevebb jövőt képzel el, mint amit elvárnánk a mai világban. Az első rész a beszédével indul, amelyben a maszturbálásról, az abortusz fontosságáról és a melegházasság ünnepléséről beszél, ezzel kiábrándítva a téren összegyűlt tömeget. Azonban hamar kiderül, hogy ezek számára egyáltalán nem követendő gondolatok, sőt mindezek csak a legrosszabb rémálmában fordulhatnak elő.

 

filmfan---az-ifju-papa-4.jpg

 

A Jude Law által megformált pápa egy kiszámíthatatlan karakter, akin eddig elég nehéz eligazodni és pont emiatt érdekes. Az első részben még az Istennel való viszonya is megkérdőjeleződik, úgyhogy kíváncsian várom, hogy miket tudunk meg róla a későbbiekben. Természetesen a többi karakter is remekül van megírva, ott van például Mary nővér (Diane Keaton), aki a pápát felnevelte, illetve Voiello bíboros (Silvio Orlando), aki az eddig látottak alapján nincsen meggyőződve Piusz alkalmasságáról a méltóságra, viszont egy igazi Napoli drukker.

 

filmfan---az-ifju-papa-3.jpg

 

A nagy szépség Oscar-díjas rendezője, Paolo Sorrentino, egy elég bizarr, ám mégis elgondolkodtató képet fest az apácák és bíborosok életéről, ahol az apácák fociznak és a bíborosok nagy része cigizik, okostelefont nyomkodnak. Akarva akaratlanul felvetődik a nézőben a kérdés, hogy mennyire lehetnek hatással a 21. század vívmányai a Vatikán zárt világára. Mindenesetre Az ifjú pápában annyira abszurdnak, szarkasztikusnak hatnak ezek a jelenetek, hogy az már humoros lehet a néző számára.

 

filmfan---az-ifju-papa-2.jpg

 

Az atmoszféra alapján érződik, hogy a sorozat komolyabb kérdéseket is felvet majd, ilyen lehet maga a hatalom kezelése és az egyház különféle nézetei is. A képvilág festményszerű hatást idéz, ahogy azt már megszokhattuk Sorrentino alkotásaiban. A zene remek, különleges hatást kelt a képi világgal párosítva. Az ifjú pápa első évada tíz részből áll majd, amelyet az eddigiek alapján érdemes lesz nyomon követni. 

 

   

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.