Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Új vizeken a Marvel - Daredevil - Évad kezdés kritika

2015.04.19

A Daredevil sorozat eltér a Marvel legtöbb produkciójától. És ezért is lehet fantasztikus.  

 

filmfan---daredevil.jpg

 

A Marvelről sok mindent el lehet mondani, de azt nem, hogy a szuperhős-mitológiát komoly filmek keretében mutatná be. Jó, van azért itt néhány kivétel is, mint az Amerika kapitány: A tél katonája, vagy a Bosszúállók. De ha megnézzük a stúdió többi filmjét, néha óhatatlanul is elgondolkozunk azon, hogy milyenek is lennének ezek az alkotások kissé komolyabb felfogásban. Persze vannak olyan karakterek, akiktől azért elvárjuk, hogy jókat nevessünk rajtuk, ilyen Tony Stark. Neki minden jó kijutott az életben: milliárdos, playboy és még nagyon okos is.

De nézzünk meg az élet másik oldalát! Vannak olyan szuperhősök is, akiknek az élete nem túl rózsás. Ilyen például Daredevil, Matt Murdock. Szegény sorsú gyermek volt, aki már nagyon fiatalon elvesztette látását, és később az édesapját is megölték egy maffiafőnök emberei. Ő tipikusan olyan karakter, akiről nem szabad humoros alkotást csinálni, hanem a szinte már tragikus eredettörténete egy komoly hangvételű produkciót kíván. Éppen ezért vagyok nagyon boldog, hogy ezúttal a Marvel egy teljesen más típusú, más atmoszférájú művet hozott össze nekünk. A másik oldalát mutatták be a szuperhősöknek, amikor is hősünknek nem jut ki minden földi jó.

 

filmfan---daredevil-2.jpg

 

Személy szerint én mindig is nagyon szerettem Daredevilt egy okból kifolyólag. Ő más, mint a többi marveles hős. Neki nincs szuperpáncélja, nem tud repülni, sőt még anyagilag sem áll valami fényesen. Nincs öngyógyító képessége, egy jól irányzott golyó könnyedén a halálba viheti. Igen, fejlettebbek az érzékei, de ő mégis egy átlagos ember. De eddig annyira nem volt népszerű, még annak ellenére sem, hogy 2004-ben kapott egy filmet, ami nem lett rossz alkotás, de nagyon felejthetőre sikeredett. Ez a hős, ez az eredettörténet pedig megérdemel egy remek adaptációt. És ez most a Netflix Daredevil sorozatával úgy néz ki, meg is fog valósulni. Már megtekinthető egyben az egész 1. évad, de én úgy gondoltam, hogy nem sietem el ennyire, inkább leírom, hogy milyen volt az első rész, és mit várhatunk el a szériától a jövőben.     

 

filmfan---daredevil-3.jpg

 

Egy depresszívebb és sötétebb atmoszférájú sorozatot kapunk, ami ízig-vérig komoly marad és ez szinte biztos, hogy az egész évadra ki fog tartani. Ezért is lehetünk mind büszkék a Marvelre, hiszen új dolgot próbáltak ki és nagyon jól sikerült. A sorozat nem használ élénk színeket, többnyire sötétebb helyeken játszódik, hiszen ilyen a Bosszúállókban látott űrlény invázió utáni New York, főképp a Hell’s Kitchen, ami is a város egyik leglepusztultabb része, a maffia otthona. Mind a hangulat, mind a sötétebb színek visszaadják nekünk, hogy ez az egész város a maffia kezében van. Ez a hangulat már itt az évad legelején is nagyon magával ragadó.

 

filmfan---daredevil-5.jpg

 

Persze szuperhősös filmhez híven azért akció jelenetek miatt sem kell siránkoznunk, hiszen az összecsapások nagyon jól meg vannak koreografálva, és azért elég véresek is. Ez a másik, ami elég új a Marveltől. Eddig ugyanis eléggé kerülték a véres jeleneteket és a halottakat a filmben. Ám ez a sorozat egy olyan időben és helyen játszódik, ahol azért vannak áldozatok is a maffiával történő leszámolás közepette. A színészi játékra már itt a sorozat legelején sincs panasz, szerintem Charlie Cox kifejezetten illik Matt Murdock szerepére. Különösen tetszett nekem az is, hogy a filmben Matt életét az ő visszaemlékezéseiből ismerjük meg.

 

filmfan---daredevil-4.jpg

 

A Marvel új vizekre evezett és ezt kétlem, hogy a későbbiekben megbánnák. Nagyon tetszik ez a sorozat, a jövőben is nyomon követem majd. Végezetül minden képregény- vagy Marvel rajongónak ajánlanám. Nem hiszem, hogy bárki is megbánná, ha megnézné ezt a sorozatot…

 

Értékelés: 9/10

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.