Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Top 10 Marvel film

2015.06.01

Az oldal harmadik születésnapjának az apropóján összegyűjtöttem azt a tíz alkotást, amelyik legközelebb áll a szívemhez a Marvel Filmes Univerzumából.

 

filmfan---marvel.jpg

 

A cím nem teljesen helytálló, ugyanis a listát nem az alapján állítottam fel, hogy melyik film a legjobb kritikai szempontból, hanem hogy melyiket szeretem leginkább, tehát ez egy abszolút szubjektív lista.

 

 

10. Csodálatos Pókember 2

 

filmfan---csodalatos-pokember-2.jpg

 

A Csodálatos Pókember második része egy agyon hypeolt alkotás volt, abból kifolyólag, hogy mind az előzetesek, tv spotok, az eddigi legepikusabb filmet ígérték kedvenc hálószövőnkről. Azért hagyták el sokan rossz szájízzel a mozit, mert Marc Webb beleesett a tipikusan a második részek hibájába, vagyis túl sokat akart belenyomni egy filmbe. A cselekmény szálak közül ezért az ember sokat feleslegesnek érez. Azonban ma már érthető, hogy ez egy felvezető rész lett volna, ezért az ember nehezen, de szemet tud hunyni az amúgy elég sok hiba fölött.

 

 

9. X-men: Az elsők

 

filmfan---x-men-elsok.jpg

 

Jómagamat nem tartottam mindig valami nagy X-men Univerzum rajongónak ennek a filmnek a megtekintése előtt. Az X-men: Az elsők új alapokra helyezte az X-menes Univerzumot, ugyanis nem folytatása, hanem előzményfilmje lett az addigi részeknek. Ez több okból is nagyon jó: láthatjuk Michael Fassbender fantasztikus alakítását Magnetoként, vászonra hoztak egy igazán ütős főgonoszt, Sebastian Shawt stb. Nekem ez volt az első olyan X-menes adaptáció, amiért kifejezetten rajongtam.

 

 

8. Csodálatos Pókember

 

filmfan---csodalatos-pokember.jpg

 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a régi Pókember-trilógia nem igazán állt közel a szívemhez, azonban a 2012-es Csodálatos Pókember már annál inkább. A castingosok Andrew Garfield személyében megtalálták a létező legjobb színészt Peter Parker szerepére. Ez a film is nagyon megosztó lett: van, aki imádja, van, aki gyűlöli, én személy szerint inkább az előbbiek táborát erősítem. Többé-kevésbé Marc Webbnek sikerült egy jó Pókember-filmet összehoznia, hogy ez kritikus szemmel nézve mit jelent, arról inkább most ne beszéljünk…

 

 

7. Vasember

 

filmfan---vasember.jpg

 

Sokan húzhatják a szájukat, hogy egy ilyen fantasztikus film  csak a listám 7. helyén szerepel, de mint majd látni fogjátok, az innentől jövő filmek se lesznek kispályások… A Vasember volt az első marveles film, aminél éreztem, hogy a készítők egy mögöttes tartalmat is a vászonra kívántak hozni. Ez esetben szerintem ez a film remekül reflektál a fogyasztói társadalom és a elmaradott, szegény, háborús országai közötti különbségekre. Vagyis az ember a gyarlóságából következően lazán eladja ezeknek a szegény embereknek a modernebbnél modernebb fegyvereket (persze jó pénzért), aztán azzal már nem foglalkozik, hogy az ő rakétája hány és hány emberéletet követelt. Ez a mondanivaló, ami miatt anno imádtam ezt a filmet, és mindez megfejelve egy jó adag lazasággal és Robert Downey Jr-al, mondanom sem kell, hogy fantasztikus elegyet alkot együtt.

 

 

6. Galaxis őrzői

 

filmfan---galaxis-orzoi.jpg

 

Ha erről a filmről kérdeznek, akkor mindig azt válaszolom, hogy szerintem ez az eddigi leg- Marvelesebb Marvel film. Számomra a tavalyi augusztus legkellemesebb csalódása volt, ugyanis Star Lordék kalandja az eddigi legszórakoztatóbb film volt ebben a műfajban. A humoros főszereplők tetézve egy adagnyi múltidézéssel, igazán jól működik, és habár James Gunn egy messze nem hibátlan alkotást hozott el nekünk, én mégis imádtam.

 

 

5. Bosszúállók: Ultron kora

 

filmfan---ultron-kora.jpg

 

Az első rész nagyon magasra rakta a lécet, és ezt az Ultron kora nem is tudta überelni. Sokan csalódottan hagyták el a mozit, de ennek az oka (csakúgy mint a Csodálatos Pókember 2-nél), hogy ez egy felvezető rész volt, ami a Polgárháborút próbálta előrevetíteni. Ráadásul emellett még új karaktereket kellett behozni, és megszerettetni velünk, illetve az első részhez méltó folytatást kellett legyártania Joss Whedon rendező úrnak. Ez az, amiben a film elvérzik, de ezek fölött szemet hunyhatunk, hiszen megkaptuk a Marvel Univerzum egyik legerősebb szupergonoszát,  Ultront, és a film egyszerre tud borzasztó laza és komoly is lenni. Tehát a formális hibáktól eltekintve egy remek folytatást kaptunk, ami minden rajongó szívéhez (így az enyémhez is) abszolút közel áll.

 

 

4. X-men: Az eljövendő múlt napjai

 

filmfan---eljovendo-mult-napjai.jpg

 

Mint már említettem, számomra az X-men filmek terén Az elsők volt a meghatározó produktum, de Az eljövendő múlt napjai még ezt is simán lekörözi. Itt a hangulat az, ami nekem legjobban tetszik, ugyanis a film könnyedén tud váltogatni a múlt és a jelen ellentétes atmoszférája között. Nagyon izgalmas, látványos film, jó színészi játékkal megfűszerezve. Kell ennél több?

 

 

3. Vasember 3  

 

filmfan---vasember-3.jpg 

 

Szerintem ez a film volt Tony Stark eddigi leglazább kalandja, ebből kifolyólag könnyedén helyet nyert a kedvenc Marvel filmjeim élbolyában. Robert Downey Jr. itt is fantasztikus, már csak miatta megéri megnézni ezt a filmet. A film csavarjával először nehéz volt megbarátkoznom, de ma újranézve a filmet már értelmet nyert ez az ötlet az én fejemben is, sőt örülök is neki. Nagyon nagy bátorságra vall, hogy a készítők ilyen változtatást mertek hozni a filmben a képregényekhez képest, és ez nagyon tiszteletreméltó.

 

 

2. Amerika kapitány – Tél Katonája

 

filmfan---amerika-kapitany7.jpg

 

Az első részt nem tetszett, ráadásul maga Amerika kapitány karaktere is azonosulhatatlan volt teljes tökéletességéből kifolyólag. Azonban ez a második rész szerintem egyszerűen zseniális lett, ugyanis egy sokkalta darkosabb felfogású epizódot dobtak nekünk össze, és ez a sötétebb hangulat nagyon illett mind Amerika kapitányhoz, mind a filmhez. Már ez a film is rendelkezett valamirevaló mondanivalóval, és ezt az alkotók még megspékelték rengeteg akciójelenettel, meg jó látványvilággal. Egyik személyes kedvencem, és úgy gondolom, hogy ez a film minden Marvel rajongónak kötelező alkotás.

 

 

1. Bosszúállók

 

filmfan---avengers.jpg

 

Habár a Bosszúállók nem a legkidolgozottabb sztorival rendelkezik, mégis szerintem ez a valaha volt legjobb marveles szuperhősös film. Egy csapat szuperhős megmenti a világot… Elég jól hangzik. Nem de? Pláne úgy, hogy a film hangulatból is 10/10-es, amiatt, hogy különböző személyiségű szuperhősök egy csapatot alkotnak. A film vicces és komoly egyszerre, ami egy igazán nyerő páros. Az összecsapások és a fantasztikus CGI szerintem mindenkit levesz a lábáról. De nem is húzom tovább a szót, hiszen ezt a filmet a szomszéd nénitől a bolti eladókig már mindenki fúja oda-vissza. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.